Umjetne močvare uništavat će bakterije u otpadnim vodama

Umjetne močvare uništavat će bakterije u otpadnim vodama

Podzemne vode najveći su izvor dostupne pitke vode na planetu, no ako se unište njeni izvori na površini, razina pri korištenju pada, a velik su problem i zagađivači

Milijuni prostornih metara rezervi vode na području općine Nedelišće i slovenskog Središća od Dravi, neprocjenjivo su bogatstvo koje su obje strane odlučile zaštititi. Projekt “Pijemo istu vodu” kandidirali su zajedno u fond u okviru operativnog programa IPA Slovenija Hrvatska 2007 – 2013, i osigurali 327.000 eura bespovratnog novca. Korist će imati svih 118.000 stanovnika Međimurja i 320.000 ljudi u slovenskom Podravju.

– Izrađuje se strategija zaštite vode, projektna i i tehnička dokumentacija za razdjelni sustav odvodnje Nedelišća i okolnih naselja Slakovca, Črečana, Gornjeg Kuršanca, Macinca, Trnovca i Paraga, te dokumentacija za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za Središće od Dravi, Obrež i Grabe s druge strane granice.

Nama je u interesu da i susjedi zaštite vodu jer podzemni tokovi teku iz Slovenije prema nama – kaže mr.sc. Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda. Podzemne vode najveći su izvor dostupne pitke vode na planetu, no ako se unište njeni izvori na površini, razina pri korištenju pada, a velik su problem i zagađivači koji se na putu kroz slojeve zemlje do podzemnih tokova ne uspijevaju pročistiti.

Jedno od rješenja su biljni pročistači, tzv. umjetne močvare sastavljene od nekoliko spojenih bazena s mikroorganizmima koji za razmnožavanje koriste tvari iz otpadnih voda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije