Novi trend u poljoprivredi: Od polja do masažnog stola!

Novi trend u poljoprivredi: Od polja do masažnog stola!

Međimurski farmeri masovno su se počeli javljati razvojnoj agenciji tražeći pomoć u sastavljanju projekata za pretvaranje farmi u fitness centre.

Riječi ministra Petra Čobankovića da “na selu treba stvoriti uvjete za život kao u gradovima, a ne ga tretirati kao rezervat, te da selu trebaju i fitness i wellnes”, došle su im kao melem na ranu. Kako zbog niske otkupne cijene mlijeka više ne uspijevaju vraćati kredite za farme i traktore, pretvaranje farmi u spa centre čini im se idealno rješenje.

 

Na farmi za 40 krava moglo bi se urediti, brat bratu, cca. 30 kabina za masažu. Veli mi žena, koja je jedanput bila u toplicama u Moravcima, da su kabine bile oko šest kvadrata, a mi ćemo staviti sedam i pol. Nek’ bude malo viška. Junice se kod nas nikad nisu stiskale, a neće se ni naši gosti! – kaže vlasnik farme kod Donjeg Kraljevca.

Osim kabina za masažu, dio farme iskoristit će za fitness dvoranu. Planira zaposliti barem deset ljudi – sebe, ženu, punicu koja će masirati sve od reda, dva male od strica Marka, koji igraju nogomet, pa mogu voditi aerobik, zatim susjeda koji je u JNA vodio brigu o “fiskulturi” koji će raditi kao kondicijski trener… Za ostalih par mjesta još će, veli, razmisliti.

Treba mi obavezno i jedna mlada konobarica. Znam kak su dečki posle utakmice uvijek žedni, makar se slabo natrčaju. Kak’ onda žedni ne bi bili naši gosti koji će tu vježbati? – kaže.

Već razmišlja kod kojeg vinara naručiti vino.

 

U razvojnoj agenciji su zasad oprezni. Računaju da bi prevelik broj welness centara moglo izazvati zagušenje u ponudi.

Izabrat ćemo samo najbolje projekte. Dakle, one far…, pardon, spa centre, koji će imati zaokruženu ponudu, od polja do masažnog stola. Dakle, masaža repičinim i bučinim uljem, piling kukuruznom krupicom, a za one zahtjevnije šrotom, korištenje krumpirovih ploški kao obloga u tretmanu protiv podočnjaka, posluživanje multivitaminskog frapea od kisele repe… Preporuka je poljoprivrednicima da zadrže mali dio junica radi proizvodnje mlijeka za tijelo – savjetuju u razvojnoj agenciji.

I tako farmeri s nadom gledaju u budućnost. No, kakve su sreće, čim otvore spa centre, idući dan past će cijene na turističkoj burzi, a država će kao za inat zabraniti prekomjerni uvoz turista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije