Dvije poduzetnice oživljavaju posrnuli MTČ i Modeks

Dvije poduzetnice oživljavaju posrnuli MTČ i Modeks

– Na preuzimanje me potaknulo to što je riječ o perspektivnoj branši i vrijednim radnicima. Modeks je ostavio jake temelje na kojima nastavljamo raditi – kaže B. Malašić.

Dvije posrnule tekstilne tvrtke u Međimurju mogle bi spasiti dvije poduzetnice. U utorak je tvrtka Digesta, koju vodi direktorica Bojana Malašić, preuzela bivši Modeks u stečaju, a već nešto više od tjedan dana rade strojevi u preloškom pogonu MTČ Tvornice dječje trikotaže, gdje je proizvodnju pokrenula Ana Protega. Obje poslovne žene zasad odbijaju opširnije razgovore za novine.

– Još je prerano! Proizvodnja se tek uhodava, kako nam dolazi roba, tako zovemo bivše radnice na posao. Radimo program Calzedonije – škrta je na riječima A. Protega. Kako doznajemo, ona je nekad bila tehnička direktorica u toj tvrtki čije su hale ispražnjene ovog ljeta. Sindikat tekstila, obuće, kože i gume podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu kaznene prijave protiv uprave MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornice dječje trikotaže, no prijave su odbačene.

Kako su plaće i dalje kasnile, nakon neuspjela pokušaja mirenja, 8. srpnja održan je štrajk. Radnici su na kraju preseljeni u Čakovec, u matičnu MTČ Tvornicu čarapa, da bi uskoro bili proglašeni tehnološkim viškom. Njih šezdesetak, uglavnom žene, završilo je na burzi, a pogon u Prelogu je ugašen. Prije nekoliko dana A. Protega je u dogovoru sa sindikatom pokrenula proizvodnju, iznajmivši prostor od MTČ Tvornice čarapa.

– Riješen je problem s opskrbom električnom energijom, uz razumijevanje Elektre i pomoć župana. Radnici se polako vraćaju na posao – kaže Savo Šmitran iz STOKG-a. Stotinjak radnika Modeksa iz Murskog Središća, koji su zbog stečaja stečaja ostali bez posla, za strojeve bi se trebali vratiti 17. listopada. Preuzet će ih tvrtka Digesta, koja planira proširiti proizvodni program. Direktorica B. Malašić bila je članica Nadzornog odbora MTČ-a d.d. Čakovec, koji je završio u stečaju.

Proizvodnja tamo nakon stečaja nikad nije pokrenuta. Zanimljivo je da je i bivši direktor MTČ-a, za kojeg se pisalo da je iz tvrtke otišao s kaznenim prijavama, povezan s preuzimanjem Modeksa. Andreas Stefan Kresta zajedno s Mladenom Hoblajem osnovao je tvrtku Ahores, koja je ovog ljeta kupila cijeli prostor bivšeg Modeksa. Dio u kojem je tekstilna tvornica preuzela je Digesta.

– Potaknulo me to što je riječ o perspektivnoj branši i vrijednim radnicima. Modeks je ostavio jake temelje na kojima nastavljamo raditi – kaže B. Malašić i dodaje da će se svi zaposlenici stečajnog dužnika Modeksa vratiti na iste poslove, i to na određeno vrijeme.

– Želja nam je modernizirati proizvodnju i proširiti postojeće kapacitete, dobiti nove poslove i izaći na nova tržišta – najavljuje B. Malašić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije