Gradovi i općine morat će paziti na svjetlosno onečišćenje

Gradovi i općine morat će paziti na svjetlosno onečišćenje

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja kojeg je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem. Zaštita od svjetlosnog onečišćenja obuhvaća mjere zaštite od nepotrebnih, nekorisnih ili štetnih emisija svjetlosti u prostor u zoni i izvan zone koju je potrebno osvijetliti te mjere zaštite noćnog neba od prekomjernog osvjetljenja.

Određuje se na temelju zdravstvenih, bioloških, ekonomskih, kulturoloških, pravnih, sigurnosnih, astronomskih i drugih standarda.

Zakon će, napominju u Ministarstvu, bitno doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i blještanja svjetla s javnih površina, planiranju potrošnje električne energije i planiranju ušteda te učinkovitijoj sigurnosti u cestovnom prometu.

Donošenjem Zakona i provedbenih propisa nastat će obveza operaterima rasvjete i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te Gradu Zagrebu da javnu rasvjetu i rasvjetu javnih površina prilagode propisanim standardima, čime će se poboljšati učinkovitost provedbe ušteda u potrošnji električne energije – ističu u Ministarstvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije