RAST ZAPOSLENOSTI

NAJBOLJI U HRVATSKOJ U 2018. godini zaposlenost u Međimurju porasla za 10 posto!

Međimurska županija, u 2018. godini bilježi pozitivan gospodarski rast što pokazuje niz pokazatelja, a koji utječu na porast zaposlenosti

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je lani u odnosu na preklani najveći porast zaposlenosti, od 10,09 posto, tj. za oko 3.000 osoba, bio u Međimurskoj županiji, piše portal župan.hr. 

Međimurska županija, u 2018. godini bilježi pozitivan gospodarski rast što pokazuje niz pokazatelja, a koji utječu na porast zaposlenosti. Tako su se bruto investicije poduzetnika u novu dugotrajnu imovinu znatno povećale u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu i to za čak 38,7 %. Uvoz je povećan za 13,2 %, a izvoz za 14,3 % s tim da je trgovinski suficit 2,6 milijardi milijuna kuna, što pak je 15,4 % više u odnosu na prethodnu godinu. Rasla je i prosječna mjesečna neto plaća koja za 2018. godinu iznosi 4.822 kune što je 7,5 % više u odnosu na 2017. godinu.

-Međimurska županija u suradnji s lokalnom samoupravom, razvojnim agencijama, tehnološkim parkom, komorama, obrazovnim sektorom intenzivno radi na programima i projektima potpore gospodarstvu i ta sinergija daje rezultate.  Iz proračuna Međimurske županije intenzivno se izdvajaju sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva, posredno time utječe se  i na povećanje zaposlenosti.

Sredstva koja su poduzetnicima dostupna u posljednjim godinama su: sufinanciranja kamata za kredite, sufinanciranje izrade natječajne dokumentacije, sufinanciranje u ulaganja u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, informiranja i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, inkubaciji poduzetnika početnika, sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma, provođenje programa potpora za samozapošljavanje, potpore i pomoći poljoprivrednim proizvođačima itd –  kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dulji niz godina provodi se stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, a svakako valja istaknuti i projekt “Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra” s kojim se oformila  javna istraživačka ustanova u vlasništvu Međimurske županije u kojoj će istraživači i znanstvenici provoditi istraživačko razvojne projekte u suradnji s poduzećima iz Međimurja i SZ Hrvatske. Međimursko veleučilište provodi projekt “Centar održivog razvoja”, te je u pripremi projekt osnivanja i djelovanju Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u obrazovnom sektoru strojarstva.

Osim izravnih županijskih potpora, financira se i rad poduzetničkih potpornih institucija na području županije koje su u svom radu usmjerene na jačanje konkurentnosti gospodarstva. To su Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, Međimurska energetska agencija d.o.o. – MENEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o., Međimurski sajam poduzetništva MESAP d.o.o. te Javna ustanova Metalska jezgra.

Spomenimo da je Međimurska županija među vodećima i po padu nezaposlenosti, koja je, u razdoblju od rujna 2016.godine do rujna ove godine, prepolovljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije