Pri kraju radovi obnove stare hiže u Frkanovcu

Pri kraju radovi obnove stare hiže u Frkanovcu

Pri kraju su radovi na prvoj fazi obnove, uređenja i dovođenja u konačnu turističku funkciju stare hiže u Frkanovcu, doznajemo od ravnatelja Javne ustanove za zaštitu prirode Siniše Goluba.

Tu je građevinu Međimurska županija prije tri godine dala na upravljanje toj ustanovi, koja ju je preuzela u poprilično derutnom stanju.

Jedino što je na hiži donekle bilo ispravno jest slamnato krovište i krovna konstrukcija, dok se u ovoj fazi obnavljalo gotovo sve drugo. Betoniran je novi temelj, skidana stara i postavljana nova žbuka, betonirani novi podovi, glazure, postavljane nove podne pločice, uvedene nove elektro-instalacije, stolarija i unutarnja oprema. Dakako, pritom se u potpunosti zadržao postojeći izgled stare hiže, nisu mijenjani njeni gabariti niti prostorni međuodnosi između prostorija. Obnovljena je kako bi bila funkcionalna i sukladna modernim standardima za objekte u turizmu. Naravno, ovom obnovom objektu je osigurana budućnost za najmanje sljedećih pedesetak godina – ističe S. Golub.

Objekt će služiti za posebne oblike turizma jer zbog svoje premale kvadrature ne može primiti velike grupe posjetitelja.

U njoj i oko nje bit će smješten Edukacijski info centar za leptire livadne plavce, jer se objekt nalazi u neposrednoj blizini spomenika prirode Bedekovićeve grabe. Donatori projekta su Ministarstvo turizma, Međimurska županija, Općina Sveti Juraj na Bregu, a veliki dio fizičkih radova oko uređenja same hiže odradili su djelatnici Međimurske prirode te članovi Udruge Frkanovčani koji su za potrebe obnove darovali i određenu količinu starinskog cigla.

Ovu fazu obnove s 50.000 kuna pomoglo je Ministarstvo turizma putem Javne ustanove, a ostala potrebna sredstva osigurana su u proračunu Javne ustanove iz redovne djelatnosti.

Zbog opsega poslova, svi radovi bit će okončani tek na proljeće 2012. godine, kada će se, prema planu, povodom Svjetskog dana voda upriličiti i svečano otvorenje. (Foto: Hiža u Frkanovcu prije godinu dana)
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije