Vrhunske jabuke

FOTO OPG Derk iz Peklenice pohodili vrhunski agronomi iz Španjolske, Srbije i Hrvatske

Primjenom zaštitnih sredstava koja su preporučila trojica agronoma u vrlo kratkom vremenu u svom voćnjaku u Peklenici Slavko Derk ima savršen red, zdrave plodove i gotovo nikakvih bolesti voćaka, a fuzikladije uopće nema

Minulih dana se OPG Slavka Derka u Peklenici pohodili Juan Bonila iz španjolske Seville, Petar Džunić iz Beograda i Tomislav Zrinski iz Hrvatske, sva trojica vrsni agronomi koje povezuju svjetski poznate kuće za proizvodnju zaštitnih sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji, Cosmocol i Agrimatico.

S njima i njihovim tvrtkama, odnosno predstavništvima u Hrvatskoj, Slavko Derk, od nedavna surađuje, a već vidi brojne pozitivne rezultate u svojem voćnjaku.

– Pa evo, ranije sam na hektar trošio 10 litara, a sada 2,5 do 3 litre škropiva. U ovo vrijeme godine fuzikladije je bilo kao u priči, jako puno, sada, nakon tretiranja s preparatima koji su mi ovi agronomi preporučili, nje u mojem voćnjaku nema i sada vidim kako sam bio u pravu kada sam se odlučio za Cosmocol i Agrimatico zaštitna sredstva – zadovoljno govori Derk, jedan od većih i kvalitetnih međimurskih voćara.

Trojica agronoma skupa sa Derkom razgledali su voćnjak i ustvrdili kako je u vrlo dobrom stanju, ali i kako je sorta jabuke topas (češko podrijetlo) izuzetno kvalitetna, kvalitetnija nego u područjima i državama gdje je nastala ili dulje vrijeme stoluje. Strani agronomi, Bonilla i Džunić, kažu kako je Hrvatska veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju, no i kako treba više poraditi na analizi tla i na održavanju zemljišta, jer ono sadrži previše dušika.

Pitali smo Slavka Derka kakvo je stanje u voćnjaku nakon prvih šest ovogodišnjih mjeseci, te kome je uspio prodati prošlogdišnji urod?

– Stanje je prosječno, a što nije bolje, razlog je mraz u travnju, koji je oštetio plodove na kojima su ostale crne točkice. Sve ostalo je u redu i vjerujem u dobru godinu. Prošlogodišnji urod prodao sam domaćim trgovačkim lancima, Plodinama, Konzumu, Sparu te hotelima na Jadranu i nešto na kućnom pragu, kaže Derk koji se voćarstvom ‘na veliko’ počeo baviti 2000. godine, a 2010. je obnovio cijeli voćnjak te je on danas, ogledni, opremljen, uređen i što je najvažnije u solidnoj kondiciji voćaka s kojih u prosjeku ubire 50-ak tona plodova po hektaru.

Jabuke koje se ne prodaju prerađuje u kvalitetnu žganicu (rakiju) na koju je jako ponosan, a u pripremi je za carlvados rakiju koja dozrijeva u hrastovim bačvama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije