PREPOZNATLJIVI PO PUŠIPELU

URBANOVO IZNJEDRILO NOVU VINSKU KUĆU Vina Preiner – pitka, svježa i bajkovito blaga

Za Dane otvorenih podruma pohodili smo Vinogradarstvo i podrumarstvo Preiner u Svetom Urbanu i odmah smo zapazili kako je riječ o novoj i modernoj vinariji

– Stvaramo vina tipična za ovo podneblje, a ona su pitka, svježa i blaga. Počinjemo biti prepoznatljivi po kvalitetnoj autohtonoj međimurskoj sorti Pušipel kojeg je dobrim ocijenila i struka i publika, dok su nam sauvignon i muškat žuti slavu prenijeli diljem domovine – kaže Nenad Preiner, prvi čovjek obiteljske vinske kuće Preiner u Svetom Urbanu.

Mnogo se lijepoga dogodilo na ovogodišnjem Urbanovom i o tim danima vina, hrane, strojeva, mehanike, tehnike, mesnih prerađevina, sireva, mode i glazbe još se govori.

Pozornost posjetitelja i javnosti pa tako na Festivalu pušipela u štrigovskoj športskoj dvorani privukao je ‘štand’ Vinske kuće Preiner iz Svetog Urbana, gdje je komunikaciju s posjetiteljima vodio Nenad Preiner treći muškarac u naraštaju obitelji Preiner u njihovom vinogradarstvu i podrumarstvu u Svetom Urbanu.

Među najboljima su Pinot crni, a zatim Silvanac zeleni, vina koja spadaju u sam vrh međimurskih vinskih Onixa. Za Dane otvorenih podruma pohodili smo Vinogradarstvo i podrumarstvo Preiner u Svetom Urbanu na broju 275 i odmah smo zapazili kako je riječ o novoj i modernoj vinariji.

Nenad kaže kako su njegovi roditelji Darko i Štefica predali njemu i supruzi Nataši na upravljanje vinograd i proizvodnju, a njih dvoje su odlučili biti proizvođači visokokvalitenih sortnih vina te su 2016. na tržište poslali prvu vlastitu butelju.

– Sve dalje je lijepa priča koju želimo nastaviti i dovesti do savršenosti, kaže Nenad, dodajući kako imaju paletu vina koju čine: pušipel, muškat žuti, sauvignon, graševina, silvanac zelenii i pinot crni – rekao je Nenad

Površine se stalno povećavaju

Nenadov otac Darko Preiner nije šef, ali je u obitelji osoba koju se pita, koja odlučuje, ali i osoba koja pita i odluke donosi sa svima u obitelji. Rezultat takvog odnosa su red, rad, disciplina, vrhunska kakvoća trsova i grožđa i širenje proizvodnje uz povećavanje vinogradskih površina. 

– Da, polako starimo te smo supruga i ja odlučili Nenadu i Nataši predati vinogradarstvo i podrunarstvo na upravljanje, jer oni su mladi ljudi i ako će htjeti, mogu napredovati. No, mi ostajmo i pomažemo najviše što znamo i možemo i mogu reći da smo zadovoljni kako se sve razvija i siguran sam kako je smjer dobar – ponosno je rekao Darko Preiner, koji je gorice i navike naslijedio od svojih roditelja Alojza i Sabine Preiner.

To pak znači kako je na djelu treći naraštaj Preinerovih, koji imaju obiteljski grb koji označava obitelj. O vinima Preiner sigurno će se još čuti, a obitelj to zaslužuje, jer ona je stalno u priči i u poslu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije