BOGATO ISKUSTVO

FOTO Brojna zanimljiva događanja u Centru dr. Rudolfa Steinera

Saznajte što se sve priprema i što se sve događalo u Centru dr. Rudolfa Steinera.

Predavanje u Termama Sv. Martin

U subotu, 2. ožujka, Centar dr. Rudolfa Steinera obilježava 158. godišnjicu rođenja dr. Rudolfa Steinera u sklopu kojeg su pripremili zanimljivi program.

Dio programa odvijati će se u Termama Sv. Martin, a dio u Donjem Kraljevcu. 
U 11 sati održat će se 2. BioGI Forum na kojem će sudjelovati zastupnik u EU parlamentu Ivan Jakovčić te predstavnici: Ministarstva poljoprivrede i turizma, Saborskog odbora za poljoprivredu, Međimurske i Istarske županije, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne komore, Turističke zajednice Međimurske županije, Grada Zagreba, Općine Donji Kraljevec, Termi Sv. Martin, Centra dr. Rudolfa Steinera,  predstavnici LAG-ova, udruga, škola i OPG-a.

Pod BioGI pojmom podrazumijevaju se poljoprivredni proizvodi iz ekološkog i biodinamičkog uzgoja te proizvodi zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Stoga će se u sklopu foruma diskutirati o značaju ove vrste proizvodnje i proizvoda te mogućnosti razvoja hrvatskog turizma i poljoprivrede u smislu sinergije vrhunske ponude kvalitetnih domaćih proizvoda.  

Od izuzetnog značaja je i gostovanje Helmya Abouleisha, predsjednika DEMETER International, osnivača HELIOPOLIS University of Cairo, te pokretača mnogih projekata i ideja na međunarodnoj razini.

Osim njegovog gostovanja u okviru 2. BioGI foruma, g. Abouleish simboličnom sadnjom jabuke otvorit će radove u 1. biodinamičkom vrtu ukrasnoga bilja u Termama Sv. Martin, što je zajednički projekt Termi, Centra dr. Rudolfa Steinera, te Agronomskog fakulteta.

Nakon biodinamičkog ručka program će se nastaviti otkrivanjem interpretacijskih ploča kod rodne kuće dr. Steinera u Donjem Kraljevu. U Centru dr. Rudolfa Steinera druženje ćemo nastaviti u sklopu Steinerove večere gdje su nam program pripremili KUD Općine Donji Kraljevec, učenici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, te neka od iznenađenja.

Predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi

U subotu, 2. veljače, Institus je u Poreču započeo sa predavanjima o biodinamičkoj poljoprivredi za područje Istarske županije.

Unatoč najavi o održavanju predavanja u Institutu za turizam i poljoprivredu u Poreču, zbog iznimno velikog odaziva ljudi, predavanje je preseljeno u predavaonicu Riječkog veleučilišta, poljoprivrednog odjela u Poreču.

Pred prepunom dvoranom skup je pozdravio Ivan Jakopčić, hrvatski zastupnik u europskom parlamentu i dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Održana su dva uvodna predavanja – život i rad dr. Rudolfa Steinera te Misija i vizija Centra dr. Rudolfa Steinera kojeg je održala mr.sc. Dijana Posavec i Uvodno predavanje o biodinamici održala je Amalka Vukelić, dipl.ing.agr.

Od preko 70 sudionika predavanja njih 13 se odlučilo na posjet BioFach-u čime se samo produbila suradnja Centra dr. Rudolfa Steinera s Istarskom županijom.

– Ovo je jedan divan primjer kako suradnja s istim ciljem stvara dobar poslovni odnos i osnažuje naš rad kao Centra s pozitivnim rezultatima na terenu – stoji u priopćenju.
Nastavak edukacije za Istarsku županiju slijedi u ožujku.

Sajam ekološke proizvodnje 

Ove godine Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Istarskom županijom organizirao je odlazak zainteresiranih proizvođača na najveći sajam ekološke proizvodnje BioFach 2019., kao i sajam ekološke kozmetike Vivaness 2019. u Nurnbergu, Njemačka. Posjet je trajao dva dana 15. i 16. veljače 2019.

Ovogodišnji jubilarni 30. BioFach okupio je rekordan broj izlagača, njih 3421 predstavljali su svojih 10 751 ekoloških proizvoda u 9 izložbenih hala.

Uz izniman broj od preko 150 predavanja, sajam je medijski pratilo preko 1.000 novinara iz 39 zemalja svijeta.

Centar dr. Rudolfa Steinera ponukan prijašnjim pozitivnim iskustvima i ove godine organizirao je posjet naših proizvođača. Istarska županija kao jedna od prvih županija koja se proglašava bio regijom u Hrvatskoj, prepoznala je našu inicijativu te organizirala polazak svojih poljoprivrednika i financijski potpomogla ovo putovanje.

Grupa od 40-ak proizvođača bila je dva dana na sajmu. To je bila odlična prilika za sklapanje poslova, pronalaženje poslovnih partnera, kao i vrijeme za edukaciju. Svjetske eminentni stručnjaci održali su predavanja iz područja ekološke poljoprivrede, svjetskih nad-standarda, kao i ostalih grana vezanih uz proizvodnju, plasman i potrošnju ekoloških proizvoda.

Između ostalog ovo je bila jedna od prilika gdje smo se susreli s vodećim ljudima Demeter International te su im  predstavili našeg europarlamentarnog zastupnika Ivana Jakopčića, koji se u sklopu svoga mandata zalaže za intenzivan razvoj i unapređenje ekološke poljoprivrede na europskom nivou.

Sastanak mreže za ruralni razvoj

U Bruxellesu je 31. siječnja održan 6. sastanak Podgrupe Europske mreže za ruralni razvoj o LEADER-u i CLLD-u, na kojem je ispred hrvatskih LAG-ova sudjelovala potpredsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi i ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec.

Sastanak je održan u prostorijama Centra Albert Borschette, a teme sastanka bile su napredak u implementaciji LEADER-a u Europskoj uniji, pravni okvir Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. te rezultati samoprocjene LAG-ova na EU razini.

Konferencija o biodinamičkoj proizvodnji

I ove godine od 6. do 9. veljače u Dornachu u Švicarskoj, održala se najveća svjetska konferencija o biodinamičkoj poljoprivredi koju organizira Sekcija za poljoprivredu pri Goetheanumu.

Poljoprivredna konferencija ove godine nosila je naziv ‘Land and economy – agriculture between the farm and the world’.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 800 sudionika sa svih kontinenata. Program je bio prepun predavanja, radionica i edukacija koje su se paralelno odvijale u nekoliko dvorana, kako bi svatko za sebe pronašao temu u kojoj može aktivno sudjelovati.

U posjet Goetheanumu stigao je i Slobodan Mikac, generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj koji je razgledao Goetheanum, te impresioniran viđenim dogovorio ponovni skori posjet.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec sudjelovala je na konferenciji kao predstavnica iz Hrvatske te dogovorila suradnju sa nekim od sudionika koji su najavili svoj dolazak na obilježavanje 158. godišnjice rođenja dr. Steinera, te na znanstvenu konfrenciju Na sjeveru sa Steinerom koja će se održati u lipnju u Donjem Kraljevcu.

Radionica ‘Cap for you’

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je radionicu pod nazivom ‘Cap for you’ ‘Zajednička poljoprivredna politika za tebe’, koja se održala u Osijeku 11. i 12. veljače 2019. godine.

Hrvatska poljoprivredna komora provodi natječaj Europske komisije u sklopu “Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)” za 2018. godinu.

Opći cilj ovog natječaja je izgradnja povjerenja u Europskoj uniji među svim građanima, s nagalskom na poljoprivredne proizvođače.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) politika je za sve građane EU-a i potrebno je jasno ukazati na prednosti koje im ona pruža. Ciljna je publika javnost, s posebnim naglaskom na mlade ljude u urbanim područjima, te poslovnim subjektima u ruralnim područjima.   

Ova radionica fokusirala se na praktičnim primjerima pregovora na EU razini u grupama civilnog dijaloga EK na radionici o ZPPu.

Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je prezentaciju u kojoj je naglasio kako u RH ima malo znanja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

U raspravi koja se otvorila sudjelovali su Vladimir Margeta, Mladen Jakopović, Mato Brlošić i Tajana Radić.  

Centar dr. Rudolfa Steinera sudjelovao je u raspravama zajedno s uvaženim gostima, te nakon dva dana intezivnog rada izneseni su zaključci koji će se predstaviti kao rezultat radionice i služiti će kao hrvatska podloga za izradu ZPP-a. 

Biodinamičko kuhanje

Chef Robert Slogar ‘zaštitno lice kulinarstva’ Centra dr. Rudolfa Steinera održao je 20. veljače 2019. zanimljivu, inspirativnu i dinamičnu radionicu biodinamičkog kuhanja u Termama Sv. Martin. Edukacija je održana u sklopu EU projekta ‘Poticanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu primjenom inovativnog pristupa’.

Tema edukacije bila je skladištenje, čuvanje i priprema jela od biodinamičkih I ekoloških namirnica.

Na edukaciji su prisustvovali zaposlenici Termi i gosti drugih hotelskih chef-ova koji su ujedno dio projekta. Svaka namirnica koja se koristila u radionici nabavljena je od lokalnih biodinamičkih i ekoloških OPG-ova.

– Nadamo se uskoro gostiti sočnim delicijama i nadahnutim kreacijama ovog vrhunskog chefa na biodinamičkom ručku 2. ožujka u Termama Sv. Martin kada slavimo Steinerov rođendan – stoji u priopćenju.

Konferencija projekta ‘CultuREvive’

U organizaciji Udruge narodne umjetnosti županije Zala održana je u Zalaegerszegu. Cilj ove konferencije bio je predstaviti finalnu verziju turističke ture starih zanata koja povezuje Zala županiju iz Mađarske te Koprivničko – križevačku i Međimursku županiju.

Pozdravni govor konferencije održao je gradonačelnik Zalaegerszega Zoltán Balaicz, a rezultate projekta predstavila je predsjednica Udruge narodne umjetnosti, koja je ujedno vodeći partner na projektu, Éva Skrabut.

Svoj rad i rezultate iznio je direktor Turističke zajednice grada Koprivnice, Renato Labazan, a ispred Centra dr. Rudolfa Steinera ravnateljica Dijana Posavec.

Događaj je dio promocije projekta CultuREvive Tour financiranog od CBC Interreg HU-HR programa, u ukupnoj vrijednosti od 323.250,32 eura. Projekt CultuREvive Tour 85 posto sufinanciran je od strane europskih fondova i to 274.762,77 eura.

– U ovih 20 mjeseci provedbe projekta mnogo se učinilo i organizirala su se razna događanja u svrhu promoviranja samog projekta. Ispred Udruge narodne umjetnosti organizirali su se događaji kao što su Dan obitelji na Duhove, Festival lončarstva i keramike te Kamp mladih na kojem se učilo kako se izrađuju i sviraju gajde – stoji u priopćenju.

Turistička zajednica grada Koprivnice organizirala j4 vrlo poznati Renesansni festival na koprivničkim bedemima te Podravske motive. 

Zajedno sa Termama Sveti Martin Centar dr. Rudolfa Steinera organizirana je jednom mjesečno, petkom, Međimurska večera na kojoj su gostovali razni međimurski, koprivnički i mađarski majstori starih zanata.

– Svaki od tih majstora želi svoj stari zanat prenijeti na mlađe generacije kako njihov zanat, običaj ili čak tradicija ne bi bili zaboravljeni. Centar dr. Rudolfa Steinera u sklopu najvećeg međimurskog događanja Porcijunkulovo, organizirao je Eko – etno festival te je bio održan i Marketing seminar u Međimurskim dvorima u Lopatincu – stoji u priopćenju.

U sklopu Međimurskih dvori nalazi se agencija Etno Art Travel koja je za potrebe CultuREvive Tour projekta izradila turistički paket aranžman – informativno – turističke ture starih zanata odnosno svih info točaka na projektu.

Stoga je u Međimurskim dvorima prezentirana tura sudionicima projekta, turističkim i marketing stručnjacima kao i svim zainteresiranim posjetiocima seminara. Turistička tura je jedan od finalnih proizvoda projekta i predstavlja komercijalni proizvod koji na tržištu dugoročno osigurava održivost projekta i nakon njegova završetka.

Uz turističku turu starih zanata predstavljena je bila i Steinerova bidra, kao novi gastro proizvod projekta CultuREvive Tour. Bit organizacije ovakvih događanja su promocija projekta CultuREvive Tour te ono najbitnije, da bi mađarski i hrvatski majstori starih zanata izmijenili svoja iskustva i znanja.

Predstavnici LAG-a Baranja posjetili Centar dr. Rudolfa Steinera

Predstavnici LAGa Baranja posjetili su u četvrtak 21. veljače 2019. Centar dr. Rudolfa Steinera. Nakon predavanja o djelovanju Centar i biodinamičkoj poljoprivredi koje je održala Amalka Vukelić zaključili da je potrebno što prije dogovoriti suradnju Centra i LAG-a Baranja za njihove članove.

Sjetveni priručnik

Sjetveni priručnik Marie Thun za 2019. godinu možete naručiti u Centru dr. Rudolfa Steinera putem e-maila: info@centar-rudolf-steiner.com ili na broj telefona 040 655 612. Cijena priručnika iznosi 52 kune plus troškovi poštarine.

Priručnik se sastoji od 64 stranice te nudi uz potpuni kalendarski dio još mnoge druge korisne informacija. Uz kalendarski dio naći ćete s desne strane svakog mjeseca za svaki dan naše preporuke za rad i mjesto za vaše bilješke, iznad toga podatke o poziciji planeta u tom mjesecu.

Uz svaki kalendarski mjesec su i preporuke u vezi sjemenja i biljki, njege voćaka, preporuke za prskanje čajevima, biološko dinamičkim preparatima, poglavlje o štetočinama i kako ih suzbijati.

U priručniku se navodi kako i kada se sakuplju biljke za biološko dinamičke preparate, kako se izrađuju preparati, upute za rad s pčelama kao i druge za vas interesantne teme. U ovogodišnjem priručniku posebice se spominju nepovoljne dane – pokus sjetve za vrijeme Uskrsa te reakciju biljke na sjetvu u druge nepogodne dane.

Svaka godina Priručnika donosi i neku glavnu temu. Već je bilo riječi o vinogradarstvu, kompostima, pečenju kruha, o pokusima diljem svijeta. Ove godine je posebice obrađena tema o plodonosnoj zemlji, o biljnom kompostu, o mnogim načinima korisne upotrebe velike pekuće koprive, pišemo o iskustvima s preparatom Marie Thun, mogućnostima promijene sastojaka u posebne korisne svrhe. Na kraju Sjetvenog priručnika Marie Thun za 2018. godinu saznajte mnogo novog o Mjesecu, njegovom odnosu do Sunca i Zemlje.

– Sjetveni priručnik je puno više od Sjetvenog kalendara, isplati se ga kupiti, imati ga na dohvat ruke, za bolji uspjeh u praktičnom radu, te za učenje toliko potrebnog novog znanja – stoji u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije