sezonci odlaze

I radnici iz Međimurja sele se u Alpe, plaće i do 3500 eura

Austrijska skijališta u deficitu su s radnom snagom i primaju sve od kuhara, konobara, masera, kozmetičarki. Najviše radnika odlazi iz Slavonije, potom iz Međimurja i Varaždina...

Sezona na Jadranu završava, a velik broj sezonaca uskoro odlazi
raditi u Austriju kojoj nedostaje oko 30.000 djelatnika u
ugostiteljstvu. Austrijska skijališta u deficitu su s radnom
snagom i primaju sve od kuhara, konobara, masera, kozmetičarki, a
plaće se kreću do 3500 eura, uz brojne pogodnosti kao što su
besplatna hrana, smještaj te isplata 13. i 14. plaće. Uvjeti su
dobro poznavanje njemačkog jezika, moraju biti kvalificirani te
imati iskustva u hotelima s 4 i 5 zvjezdica.

Iako radnici iz Hrvatske još uvijek nemaju slobodan pristup
austrijskom tržištu rada (sve do 1. siječnja 2020. godine), radne
dozvole izdaju se poprilično brzo, pogotovo za sektor turizma i
ugostiteljstva jer im, kako smo već naveli, nedostaje radne
snage.

A da pronađu posao u Austriji, Hrvatima pomaže agencija Euro
Career iz Pule, koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju
ugostiteljskih radnika u toj zemlji. Vlasnica
agencije Aleksandra Bertelt za
Index
je otkrila što je sve potrebno za posao u Austriji te
kakvi su tamošnji uvjeti rada.

Radi se šest dana u tjednu

– Radni tjedan na austrijskim skijalištima traje 6 dana, a radi
se po 9 sati na dan. Često se radi i više, no za taj su rad
zaposlenici dobro plaćeni. Ili im se plaćaju prekovremeni, ili im
se to kompenzira slobodnim danima, rekla nam je Aleksandra
Bertelt. Što se tiče plaća, kaže kako se one razlikuju po
profesiji i hijerarhiji.

Primjerice, najveće plaće imaju šefovi kuhinje koji mjesečno
zarađuju do 3500 eura, ali to moraju biti vrhunski kuhari s
Michelinovom zvjezdicom, dok ostali kuhari u prosjeku zarade oko
1800 eura. Plaće konobara kreću se od 1650 do 2200 eura (najveću
ima šef sale), dok pomoćno osoblje u kuhinji i sobari imaju plaću
1600 eura, a recepcionisti i maseri 1500 eura.

– Plaćen im je i smještaj (u jednokrevetnim i dvokrevetnim
sobama), imaju 3 obroka dnevno te 13. i 14. plaću proporcionalno
odrađenim mjesecima, što se nazivaju zapravo božićnicom i
naknadom za godišnji. Ako je, recimo, konobar koji ima 1650 eura
plaću, radio cijelu godinu, on će u siječnju dobiti dvije pune
plaće te tijekom godine još jednu dodatnu kao naknadu za
godišnji. Oni koji su radili samo sezonu, primjerice 4 mjeseca,
dobit će manje, rekla je Bertelt za
Index
.

“U četiri godine odbili su izdati samo jednu radnu
dozvolu”

Kako smo već na početku teksta naveli, za rad u Austriji potrebno
je ishodovati radnu dozvolu. Austrijski zavod za zapošljavanje,
kaže nam Bertlet, prvo provjerava postoji li u njihovoj bazi
netko tko odgovara profilu radnika koji traži radnu dozvolu, a
ako nemaju nikoga u bazi, onda se radna dozvola odobrava.

U četiri godine, koliko agencija Euro Career radi, imali su samo
jedan slučaj da je odbijena radna dozvola, i to za konobara koji
je trebao odraditi ljetnu sezonu u Salzburgu.

Sezona na austrijskim skijalištima uskoro počinje, a upravo u ovo
vrijeme im se javlja najviše zainteresiranih kandidata. Većinom
su to, kaže, ljudi iz Slavonije, potom iz Međimurja i Varaždina
te Dalmacije i Like. Jedino, kaže, nemaju upita iz Istre.

– Kad završi sezona na Jadranu, tad nam se najviše ljudi javlja,
iako nam se ovog ljeta usred sezone javilo dosta ljudi koji su
htjeli napustiti posao na Jadranu i otići u Austriju, gdje hoteli
većinom rade sezonski od studenog do travnja te zatim ljetna
sezona traje od lipnja do rujna, rekla nam je Aleksandra Bertelt
koja vodi agenciju zajedno sa suprugom Austrijancem.

Prvo intervju s psihologinjama

A upravo činjenica da joj je suprug Austrijanac potaknula ih je
na ideju za ovaj posao.

– Dosta ljudi je mog supruga pitalo može li im naći posao u
Austriji, da im nekako pomogne da odu raditi gore, pa smo
otvorili agenciju. Kad nam se jave zainteresirani za posao u
Austriji, prvo nama pošalju životopis, a potom sa mnom i s dvije
kolegice koje su psihologinje obavljaju intervjue putem Skypea.
Svi kandidati moraju znati njemački, kuhari moraju biti
kvalificirani, a konobari čak i ne. Potom kad obavimo razgovore s
njima, spajamo ih s našim klijentima koji su hoteli visoke
kategorije u Austriji s 4 i 5 zvjezdica (većinom u Salzburgu,
Tirolu i Vorarlbergu). Poslodavac mora zatražiti radnu dozvolu za
njih, a mi smo tu da ih upoznamo s procedurom te ih obavijestimo
koja im je dokumentacija potrebna, rekla nam je Bertelt.

Kaže da Hrvate najviše zanima posao u mjestima koja su bliža
Hrvatskoj kako bi češće mogli dolaziti kući. No dodaje kako u
ovim bližim austrijskim pokrajinama nema toliko interesa pa ljudi
većinom odlaze u pokrajinu Vorarlberg, gdje se nalaze neka od
najpoznatijih svjetskih skijališta.

Iako je njihov posao samo posredovanje pri zapošljavanju, dodaje
da oni rade i više od toga.

– Često pomažemo našim ljudima rješavati dječje doplatke, povrat
poreza, ili ako im treba pomoć za nešto, mi smo tu za njih.
Tijekom zimske sezone smo često i sami u Austriji pa ih onda
posjećujemo. Ono što mogu reći da je većina zaista zadovoljna
uvjetima života i rada. Austrijanci su jako zadovoljni našim
radnicima koji su tamo cijenjeni i za njih uvijek govore da su
jako vrijedni, a zadovoljni su i naši pa se često vraćaju na
sezonu ili pak trajno sele u Austriju, ispričala je Bertelt za

Index
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije