bogato iskustvo

Mnoga događanja u Centru dr. Rudolfa Steinera

Saznajte što se sve priprema u Centru dr. Rudolfa Steinera

POZIV NA PREDAVANJE U VARAŽDINU

U utorak, 30. listopada Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Varaždin organizira edukaciju o Biodimamičkoj poljoprivredi – inovativnoj poljoprivrednoj proizvodnji za dodatnom vrijednošću. Predavanje će se održati u dva djela, a predviđeno trajanje je od 13 do 17. sati.

POZIV NA PREDAVANJE U BANJA LUCI

Centar za ekonomski i ruralni razvoj – Cerd u suradnji sa Centrom dr. Rudolfa Steinera poziva sve zainterezirane naradionicu pripreme biodinamičkog preparata 500. Radionica će se održati 26. listopada na Domestica imanju, Krnete, Laktaši u terminu od 11 do 16 sati. Najavite svoj doalzak na 065996996 ili domestica@cerd.ba.

POZIV ZA OCJENJIVANJE VOĆNIH VINA 

U ime organizacijskog odbora 3. međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina u Donjem Kraljevcu, pozivamo Vas da podržite i ove godine našu zajedničku manifestaciju time što ćete prijaviti svoja voćna vina na naše ocjenjivanje. Dodjela diploma održat će se 17. studenog na Međimurskom sajmu poduzetništva u Nedelišću – “MESAP JESEN 2018″.
 
Ukoliko želite sudjelovati na ovoj sajamskoj priredbi prijavnice za sudjelovanje objavljene su na stranici http://www.mesap.hr/ . Svoje uzorke i popunjene prijavnice pošaljite najkasnije do 8. studenog 2018. na adresu Centar dr. Rudolfa Steinera, Prvomajska 4, 40320 Donji Kraljevec.

ODRŽANE RADIONICE IZRADE PRIPRAVKA 500 

Ovogodišnje radionice nazvane “vikendom praktične biodinamike” koje su se održale 7. i 8. listopada 2018. okupile su proizvođače i potrošače željne novih znanja i vještina. Na radionicama izrade biodinamičkih pripravaka sudjelovao je velik broj polaznika iz cijele Hrvatske.

Na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva kroz dva dana (OPG Senčar u Lopatincu – Međimurska županija i OPG Vukelić – Varaždinska županija) pripremljeni su svi pripravci potrebni za rad biodinamičkih gospodarstava.

Zakopano je 500-tinjak kravljih rogova, pripremljeni su i svi kompostni pripravci koji se izrađuju za Miholje – BD 500 – gnoj iz roga, BD 502 – stolisnik, BD 503 – kamilica, BD 505 – hrastova kora i BD 506 – maslačak.

EUROPARLAMENTARNI ZASTUPNIK IVAN JAKOVČIĆ POSJETIO CENTAR

U petak 19. listopada 2018. europski zastupnik Ivan Jakovičić posjetio je Centar dr. Rudolfa Steinera kako bi dao podršku ideji i viziji širenja biodinamičke poljoprivredne proizvodnje koje provodi Centar na razini Hrvatske. 

Kroz popodnevno druženje posjetio je Centar, rodnu kuću dr. Steinera te Etnografsku zbirku dr. Jure Kolariće. Susreo se s načelnikom Općine Donji Kraljevec Miljenkom Horvati županom Matijom Posavcem.

Na međunarodnom sajmu domaćih proizvoda i zdrave hrane (projekt kojeg provodi LAG Međimurski doli i bregi u sklopu Interrega Slo-Hr) susreo se s proizvođačima i prerađivačima, te najvažnije nabavio u Centru Pripravak 500 za svoje imanje. 

POSJET ŠVEDSKOJ

Na poziv prijatelja Centra dr. Rudolfa Steinera ravnateljica Dijana Posavec posjetila je Goteborg u Švedskoj. Kroz susrete i druženja s članovima društva koji dugi niz godina sudjeluju u podučavanju i radu koji je povezan s učenjima dr. Steinera, ravnateljica je predstavila rad Centra te mogućnosti zajedničku suradnju.

Posjetila je i jednu od 30-tak waldorfskih škola u Švedskoj, Rudolf Steinerskolan koja se nalazi u Goteborgu.

U razgovorima s ravnateljicom škole dogovorena je suradnja na razini razmjene odgajatelja i učitelja, te razmjena dobre prakse školskih vrtova Međimurske županije i Goteborga.

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA SUDJELOVAO NA SAJMU HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA

U sklopu sajma Centar dr. Rudolfa Steinera održao je dva predavanja, Okrugli stol i susreo se mnogim posjetiteljima. Štand Centra posjetila je i eurozastupnica Biljana Borzan, te dala podršku radu naše ustanove.

Ovogodišnji sajam proširen je segmentom hrane kao prirodan slijed, ali i potreba proširenja tradicionalnih Sajmova zdravog življenja koji su svojim prepoznatljivim segmentima Organica, APItera i Mystic već svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja.

Cilj projekta bila je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda, a u ponudi su bili proizvodi čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi i polja, ekološki proizvodi, hrvatski otočni proizvodi te proizvodi nosioci oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.
 
Izlagački segment sajmova, njih više od 250, obuhvatio je četiri programske cjeline; Hrana, Organica, APItera i Mystic. Sajmove je otvorio Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske.

Održana međunarodna konferencija na temu poljoprivredne politike 
 
Iznimno važna međunarodna konferencija “Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije” s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj održana je 18. i 19. 10. 2018. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Konferenciji su nazočili visoki službenici Europske komisije, predvođeni direktoricom Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, Josefine Loriz-Hoffmann. O biodinamičkoj proizvodnji – inovativnoj poljoprivredi s dodanom vrijednošću govorila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.

Organizatori Konferencije bili su Grad Zagreb, Europska komisija i Zagrebački velesajam, a suorganizator Ministarstvo poljoprivrede.
 
Iznimna institucionalna podrška projektu zasigurno je zaslužna za uspješnost Sajmova. Ulaz na sajmove bio je besplatan za sve posjetitelje, a procjena je da je Sajmove hrane i zdravog življenja i Dana lova i ribolova razgledalo više od 12.000 posjetitelja. 

AMALKA VUKELIĆ NA 5. EUROPSKOM KONGRESU MLADIH POLJOPRIVREDNIKA U BRISELU

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održan je 5. Europski kongres mladih poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji je u Hrvatskoj treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta Marijana Petir (EPP).

Ovogodišnju nagradu stručnog povjerenstva za najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Portugala, najodrživijim je proglašen onaj iz Belgije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Italije iz Južnog Tirola.

Na 5. Europskom kongresu u organizaciji Europske pučke stranke, sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Mlade poljoprivrednike pratilo je i 23 zastupnika Europskoga parlamenta, ujedno i ambasadora toga natječaja u državama članicama.

Osim Ivana Gašića, na kongresu su sudjelovali i nositelji deset najboljih hrvatskih projekata (od ukupno 26 pristiglih na natječaj): Diana Prpić, Tvrtko Matijević, Amalka Vukelić (stručna suradnica u Centru dr. Rudolfa Steinera), Zvonimir Kalić, Tomislav Kovač, Davor Matak, Stipe Vuletić i Luka Glavačević. ​

DRUŽENJE SA UČENICIMA OŠ NEDELIŠĆE

U utorak 23. listopada 2018. Centar su posjetili 3. razredi osnovne škole Nedelišće. Kroz svoj redovni program Škola u prirodi kojeg redovito provode učenici trećih razreda na proputovanju kroz Donje Međimurje posjetili su Centar dr. Rudolfa Steinera.

Ovdje su se upoznali s kratkom biografijom o dr. Steineru. Kroz predavanje slušali su o važnosti očuvanja tla i voda, o tome što je humus i kako ga sačuvati za buduće generacije, o rastu biljaka i važnosti proizvodnje domaće hrane na svojim vrtovima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije