Međimursko veleučilište

Računarstvo na MEV-u odlično je polazište za izgradnju karijere

Jedna od rastućih obrazovnih institucija u Hrvatskoj, Međimursko veleučilište u Čakovcu djeluje već 10 godina, a sa svoja tri preddiplomska stručna studija i jednim specijalističkim diplomskim stručnim trenutno broji više od 1000 studenata iz cijele Hrvatske

Računarstvo u redovnoj i izvanrednoj izvedbi ide ukorak s razvojem programskog inženjerstva i inženjerstva računalnih sustava i mreža i svojim studentima omogućuje odlično polazište za izgradnju karijere u tom području već tijekom studija.

Kvalitetni uvjeti studiranja potrebni za uspjeh

U računarstvu se danas cijeni svaki perspektivni stručnjak, a njegova poslovna priča počinje iskorakom u svijet studija. Na tom su putu mladoj osobi potrebni kvalitetni uvjeti, a Međimursko veleučilište iz godine u godinu dokazano poboljšava kvalitetu svojih studija, čemu svjedoče mnogobrojni uspješni studenti sa zanimljivim pričama: Martina Burec svoj je prvi posao pronašla samo s par klikova – na LinkedInu, Stjepan Rusan razvio je igru koja je preuzeta više od 100 000 puta, a tu su i mnogi drugi.

Jedan od uvjeta je kvalitetan program kojemu je cilj izobrazba inženjera računarstva za samostalno obavljanje poslova održavanja, posluživanja i oblikovanja računarskih sustava, manjih mreža, informacijskih sustava i aplikacija, kao i njihovog korištenja kao alata. No, znanje i kompetencije potrebno je što bolje iskoristiti i nadograđivati, čemu doprinosi poticajno okruženje fakulteta kroz razne projekte i fleksibilnost prema onim studentima koji uz studij već marljivo rade.

Student tek treće godine s bogatim životopisom

Perspektivnu mogućnost u ovom smjeru prepoznaje i u potpunosti iskorištava Roberto Kedmenec, student treće godine Računarstva na Međimurskom veleučilištu. Roberto je u svoj životopis uspio upisati rad u već dvije zagrebačke programerske firme, nakon kojih se vratio u Međimurje gdje trenutno radi u čakovečkoj tvrtki Tria d.o.o. kao JavaScript Developer. Dizajnira sustave, programira, razgovara s klijentima i studira. Počeo je kao Front-end, no sada radi kao FullStack developer i, kako kaže, “cijelo se vrijeme trudi naučiti nešto novo”.

Razvijanje ideja i rad na projektima tajna su uspjeha

Zanimalo nas je kako se razvija put jednog programera s MEV-a, pa smo Roberta zamolili da nam ispriča nešto o tome, kako je sve počelo i što ga je sve dovelo do toga da drži zanimljive i inspirativne meetupe, poput nedavno održanog u TCIM-u pod nazivom “Upotreba Yarn workspace-ova u Node/React/React Native-u”, a održat će predavanje i na meetupu jedne od brzo rastućih tvrtki iz Zagreba – Infinuma.

“Prvo programsko iskustvo u poslovnom svijetu u tvrtki CODECACAO bio je početak priče koja se polako počela razvijati u drugoj tvrtki Cinnamon Agency, gdje se moj rad počeo usmjeravati prema JavaScriptu. Na tom sam se poslu u potpunosti opredijelio za taj primarni programerski jezik. U Cinnamonu sam radio na razvijanju platforme koja generira podatke u stvarnom vremenu, što je bio jedan od zabavnijih i kompliciranijih projekata u mom životu. Tu sam počeo i komunicirati s klijentima i odlaziti na meetinge.”

Ovog smo aktivnog i inspirativnog sugovornika upitali i koja je njegova misao vodilja i što misli da je najvažnije za uspjeh jednog računara.

“Najbitnije je raditi odmah nakon studija ili ako je moguće, uz studij. Velika prednost studiranja na MEV-u poticajno je okruženje. Npr. kad sam radio u Zagrebu, samo sam djelomično mogao dolaziti na predavanja, no profesori su mi izlazili ususret. Uz takvo okruženje, dobru stručnu podlogu, dodatno zalaganje u slobodno vrijeme i prepoznavanje mnogobrojnih prilika postaje se kompetentnim za tržište. Naravno, student treba znati i koji smjer ga zanima te se odabirom alata i projekata za njega opredijeliti, tada je sve lakše.”

Da se u poslovnom svijetu konstantno treba razvijati potvrđuju mnogobrojni uspješni studenti i sve veći broj studenata koji upisuje studij na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Najnovije