SVETI URBAN

FOTO Berba klonskog pušipela: Projekt ide dalje, župan vinogradare vodi u Zagreb, a Japanci uče o vinu

Ovaj projekt provodi se osmu godinu, a iznjedrena su 3 najkvalitetnija klona koji sada čekaju nove površine i reprodukciju. Na berbi su bili i studenti iz Japana koji imaju želju međimurska vina promovirati u svojoj zemlji

Matija Posavec, međimurski župan, mr. sc. Milorad Šubić. voditelj županijske Poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, doc. dr. sc. Darko Preiner s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, David Štampar, predsjednik Hortus Croatiae i Vladimir Horvat, domaćin na OPG-u Horvat, u petak, posljednjeg ljetnog dana simboličnim rezanjem grozdova označili su ovogodišnju klonsku berbu pušipela u vinogradu koji se nalazi na parceli obitelji Horvat u Svetom Urbanu.

Berači su pobrali solidne količine kvalitetnog grožđa kojeg je veći dio na daljnjoj obradi u Vinariji Horvat, a nešto manji dio je otpremljen na Agronomski fakultet u Zagreb, na promatranje te uzimanje i selektiranje uzoraka vina koje je međimurski zaštićeni proizvod. Ovom prigodom su Posavec i Preiner dogovorili nastavak suradnje na zajedničkom projektu, potvrdili kako su sve obveze s jedne i druge strane poravnane,  a pojedinosti će se rješavati u dogovoru s Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae i Savjetodavne službe.

Posavec je vinare izvijestio kako je za njih dogovorio sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu u utorak, 25. rujna gdje će razgovarati o zlatnoj žutici te mjerama EU koje se ne provode onako kako je dogovoreno. Na ovom skupu bilo je govora o zlatnoj žutici i nasušnoj potrebi uklanjanja zaraženih trsova te o provođenju mjera propisanih glede uređenja zapuštenih poljoprivrednih površina u kojima stanište ima američki cvrčak, prenositelj bolesti.

– Ovaj projekt provodi se osmu godinu, a s početno 32 zasađena klona, iznjedrena su 3 najkvalitetnija koji sada čekaju nove površine i reprodukciju, a obzirom da zlatna žutica zauzima sve više prostora nova lokacija nasada, kao i rodnost trsova biti će dogovoreni na sastanku Hortus Croatiae, kaže David Štampar njezin predsjednik.

Na završetku skupa u podrumu smo kušali mošt, koji ima sjajne pokazatelje, solidne količine i brilijantne kiseline, te je sada na podrumarenju da stvori kvalitetna i vrhunska vina. S profesorom Darkom Preinerom, u berbi grožđa te razgledavanju procesa prešanja i vinskog podruma bili su studenti iz Japana koji imaju cilj i želju hrvatska, poglavito međimurska vina promovirati u Japanu. Točnije, kane prenijeti kulturu uzgoja grožđa u zemlju izlazećeg sunca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije