VOĆARI na znanstveno-stručnm savjetovanju: Zapaženo izlaganje Milorada Šubića

Krajem minulog vikenda u Daruvaru je održano 13. znanstveno stručno savjetovanje hrvatskih voćara uz sudjelovanje i međimurskih voćara.

Tema ovogodišnjeg savjetovanja bila je ‘Lupinasto voće’ s naglaskom na lješnjak, orah, badem i kesten, kulture koje za sada stidljivo, ali sigurno ulaze i u Međimurje.

Naglasak je stavljen na ekološki uzgoj te rečeno kako je u Hrvatskoj registrirano 12-tak tisuća hektara višegodišnjih nasada u ekološkom razvoju.

Vrlo zapaženo, zanimljivo i aktualno predavanje na temu, Praćenje populacije, štetnosti i ograničenja pri suzbijanju Orahove muhe (Rhagoletis completa) u Međimurju, imao je mr. sc. Milorad Šubić, prvi čovjek Savjetodavne poljoprivredne službe u Čakovcu, naglasivši kako populacij aovog štetnika u Međimurju opada.

Međimurske voćare u Daruvaru su predvodili Tomislav Horvat, predsjenik Međimurske udruge za intenzivnu proizvodnju voća i Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri,a bili su: mr. sc. Tomislav Tomšić, Gordana Tomšić Vugrinec, Ivan Kudec, Mirjana Kudec, Anđelko Tomšić, Nikola Blažon, Ivan Žižek, Marita Žižek, Zlatko Haček, Natalija Peter Hunjadi, predstavnik tvrtke Pinova i drugi.

Savjetovanje je otvorio Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, koji je govorio o poticajima, mjerama za dobivanje poticaja te o svemu što je ministarstvo poljoprivrede u ovom sastavu dobro napravilo za hrvatsku poljoprivredu.

Najavljeno je i 14. savjetovanje koje će biti održano na području Zagrebačke županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije