MEĐIMURSKI VOĆARI Cijena jabuka nije spominjana, a godina je bila izazovna

Prvi puta otkako postoji udruga, nije bilo riječi o cijeni jabuka, što znači kako su voćari sami uspjeli svojim zalaganjem osvojiti tržište, te više ne čekaju odluke ministarstava i politike. Slično kao što dugo već čine uspješni i ugledni međimurski vinari

Svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu održala je Međimurska udruga za intenzivnu proizvodnju voća, na čijem početku su izvješća o radu, aktivnostima i stanju računa podnijeli Tomislav Horvat, Mladen Dobranić i Zvonimir Kovačić, predsjednik, tajnik i blagajnik udruge.

Rečeno je kako je udruga ispunila program rada za 2017. godinu, svojim sudjelovanjima na raznim stručnim i promotivnim skupovima te dobar glas o međimurskim voćarima, poglavito proizvođačima jabuke pronijela diljem domovine i regije.

Kada je riječ o financijama, rečeno je kako su jedini prihodi udruge članarina, a shodno tome su ostvareni i troškovi, uglavnom usmjereni na stručna predavanja i putovanja članova udruge. Donijet je Program rada i aktivnosti za tekuću godinu koji predviđa više edukativnih predavanja, putovanja, sudjelova nja na i zložbama i sajmovima, te snažnije utjecati na rad Hrvatske voćarske zajednice u koju kane za novog člana kandidrati Ivana Kudeca voćara iz Hodošana.

Po prvi puta otkako postoji udruga na skupštini nije bilo govora o cijeni jabuke kao središnjem problemu koji su voćari godinama imali. Voćari su kazali kako su sami riješili cijenu u dogovoru s kupcima te više ne čekaju odluke ministarstava i političara, kao što je to bila praksa godinama (cijena jabuke se donosila na Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevc) i da su uglavnom zadovoljni.

U naravi su se usmjerili na sistem kakvav imaju uspješni i ugledni međimurski vinari. Sve jabuke lanjskog uroda su prodane, na što je utjecao manji urod prouzročen mrazem i tučom. Stoga je minula godina na tom planu bila vrlo izazovna.

U sklopu skupštine stručno predavanje na temu zaštite voćaka održa o je Robert Vučinić iz tvrtke Agrochem Maks, koji je kazao kako toplo vrijeme u siječnju i izuzetno niske temperature krajem veljačemogu utjecati na procese u voćnjacima, te predložio i preporučio proizvode zaštite u voćnjacima tvrtke koju predstavlja.

Skupština je održana u Restoranu Zlatni Bregu Zasadbregu, gdje je najavljeno Savjetovanje Hrvatske voćarske zajednice u Daruvaru ovog vikenda, na koje odlazi više međimurskih voćara, a središnja tema je orašasto i jezgričavo voće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije