OPG ČRNČEC stvorio voćno vino od šljive – jedino u Hrvatskoj

Sjajna niska Črnčecovih vina od kupine, višnje i maline, nadopunjena je vinom od šljive, vina senzornih svojstava, bajkovitog mirisa, baršunastog okusa i božanstvene boje, stvorenog od šljiva uzgojenih na tlu međimurskom. Uistinu ovo je Hrvatski proizvod.

Na prošlogodišnjim poljoprivrednim sajmovima, krajem godine održanima u Donjem Kraljevcu (školsko-športska dvorana) i Nedelišću (MESAP) mnogo smo toga doznali o OPG-u Črnčec Nedelišće čiji su vlasnici Radovan i Mirjana Črnčec iz Nedelišća Ulica Ivana Mažuranića 7, a najviše o njihova tri voćna vina (malina, kupina, višnja) koja su osvojila i najviša priznanja i nagrada.

Slušali smo i o voćnom vinu od šljive, što je bila novost o našem znanju o vinima, međutim nismo ga imali prigode niti kušati niti vidjeti.

– Ovog trenutka novo vino od šljive dozrijeva (Donji Kraljevec) i sada još samo da nam stignu papiri sa zavoda (Nedelišće) kazali su nam Radovan i Mirjana.

Nismo zaboravili kako je blizu dan kada će vino biti spremno za kušanje i dogodilo se to 19. veljače 2018. upravo na Mirjanin rođendan. Voćno vino od šljive nam je predstavljno u obiteljskom okruženju i radosnom društvu, na vrlo lijep, ugodan i stručan način.

Ono što smo odmah zapazili i osjetili, je, kako je vino ugodne roze boje, intenzivnog i ugodnog mirisa, bajkovitog okusa i baršunastog osjećaja kojeg stvara samo ovakva vrsta vina.

Priznajemo da do sada nikada nismo konzumirali ovakvo vino, na što nam je rečeno kako je ovo jedino voćno vino od šljive u Hrvatskoj, jer koliko znaju, a znaju puno Črnčeci nemaju saznanja kako bi netko proizvodio šljivino vino.

– U Hrvatskoj ali i bližoj okolici, šljiva se uglavnom prerađuje u rakije, kompote, marmelade, đemove i druge proizvode, a u vino, koliko je meni poznato do sada jedino mi, kazao nam je Radovan, dok je Mirjana točila prve kaplice božanstvenog vina senzornih svojstava i okusa koji asocira na određene vina od grožđa. Pravog Hrvatskog proizvoda!

– Šljive (Čačanska ljepotica, Čačanska rana….) najvećim dijelom posjedujemo u Pribislavcu, a nešto i kupimo, a čitav proces u našim je rukama. Plodovi moraju biti zreli i zdravi, a postupak započinje kalanjem ploda, odvajanjem i to sve ručno, mesa od koštica, zatim slijedi pasiranje, marceriranje i prešanje.

Potom kao i kod ostalih vina nastaje mošt te slijede postupci koji dovode do konačnog cilja, a to je ovo specifično vino, opisla je Mirjana, dodajući kako kod konzumiranja ovog vina od šljive ne treba i zapravo ne smije se očekivati okus i aroma grožđanih vina.

Od sada Črnčeci u sjanoj nizu voćnih vina imaju novo, mlado i fantastično voćno vino od šljive, a pučanstvo mogućnost uživanja u vinu kakvog nema na ovim prostorima. Ili, barem ga nema domaćeg i na klasičan domaći način stvorenog od šljive uzgojene u zdravom voćnjaku i okolišu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije