BITCOIN Koliko Međimurce zanimaju kriptovalute i koliko o njima znaju?

‘Imaš kojega bitcoina?’ fraza je za koju, ukoliko ste na nekom malo dužem neformalnom druženju, postoji vrlo velika vjerojatnost da ćete je čuti i nakon koje će se gotovo sigurno nastaviti razgovor o kriptovalutama.

U toj raspravi uvijek će biti dvije strane. Zagovornici kriptovaluta koji će gorljivo tvrditi da je upravo u njima budućnost, nabrojiti hrpu razloga zašto je upravo to “prava stvar” i da će se upravo na tome temeljiti financijsko poslovanje budućnosti. S druge strane će se postaviti skeptici koji će tvrditi da su kriptovalute i njihova vrijednost balon koji će u jednom trenutku puknuti, a to puknuće će biti vrlo glasno i vrlo pogubno.

Gdje je istina i gdje su u tome svemu Međimurci te koliko su kriptovalute zapravo popularne u našem kraju između Mure i Drave, a koliko su samo dobra tema za razgovor uz kavu kad ponestane inspiracije?

Odgovore na ta pitanja potražili smo kod Brune Škvorca, Čakovčanina koji je u prosincu prošle godine u TICM-u vodio i moderirao prvu konferenciju o kriptovalutama na našem području-BloČk, na kojoj se vidjelo da interes za kriptovalute kod nas itekako postoji.

Što su kriptovalute i kako i zašto su one nastale?

– Kriptovalute su digitalni novac koji je matematički nemoguće ukrasti ili kopirati jer se njegovo cijelo postojanje i sve izvršene transakcije bilježe na blockchainu – softveru koji koriste svi sudionici te ekonomije od kojih svi jedni drugima provjeravaju točnost podataka u svakom momentu. Kako se do tih matematičkih dokaza dolazi je komplicirana priča, ali bitno je napomenuti da je sve toliko automatizirano da prosječni korisnik toga jednostavno nije svjestan, niti treba biti.

Kriptovalute zapravo vuku korijenje još iz ranih 90-ih godina 20. stoljeća od kada postoje sve tehnologije na kojima se današnje kriptovalute vrte, a same kriptovalute – točnije Bitcoin koji je bio prvi – nastao je tek 2009. spojem tih tehnologija. Kriptovalute su proizašle iz potrebe da se maknemo od banaka i financijera koji su uništili tržište u više navrata i da preuzmemo kontrolu nad vlastitim novcem – potreba za decentralizacijom upravljanja novcem postala je prevelika.

Kako ste Vi ušli u svijet kriptovaluta?

– Prvi put sam čuo za Bitcoin negdje u 2011., no nije me impresionirao. Tek kada je 2014. izašla ideja o Ethereumu, drugoj kriptovaluti koja je po mom mišljenju obećavala mnogo više više, ušao sam “dublje” u tematiku kriptovaluta. Pročitao sam whitepaper (prezentacijski papir) i odlučio uložiti u projekt. Od tada sam u tom svijetu kao investitor, a od polovice 2016. i kao programer blockchain tehnologija.

Dao sam otkaz u dotadašnjim poslovima, otvorio vlastitu tvrtku i dvojezični web portal za blockchain obrazovanje Bitfalls.com i od tada radim isključivo u sferi kriptovaluta i njihovog tehnološkog razvoja.

S obzirom da je nedavno u Međimurju održana prva konferencija o kriptovalutama na kojoj ste Vi bili voditelj i moderator, možete li reći kako ste se odlučili za organizaciju takve konferencije te što možete općenito reći o zainteresiranosti Međimuraca za kriptovalute?

– Kao tvrtka koja se bavi razvojem i edukacijom oko blockchain tehnologije, vidjevši najčešće upite i tematike konferencija na tu temu, osjetili smo potrebu za osvještavanjem dodatnog tehničkog znanja o svijetu kriptovaluta.

Naime, sve konferencije i edukacije koje smo posjetili bavile su se isključivo investiranjem i špekuliranjem, a nisu ni dotakle tehnologiju. Uvijek se pričalo o postocima i skokovima i zaradama, a vrlo malo pažnje je bilo posvećeno onom bitnom dijelu koji će zapravo promijeniti svijet – tehnologiji blockchaina. Zbog toga smo organizirali BloČk – prvu regionalnu tehnološku konferenciju oko blockchain tehnologije s tehničkim predavanjima i poludnevnom radionicom na kraju.

Konferencija je bila veliki uspjeh, dvorana je bila prepuna, a da je bilo više mjesta i to bi se popunilo. Međimurci su za samu konferenciju bili veoma zainteresirani, a osim njih, mnoštvo posjetitelja je zapravo bilo iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije. Zanimljivo je da je najveći interes kod sudionika pobudila ideja o hrvatskoj kriptovaluti dKuni, projektu koji je još uvijek samo ideja, ali bi sa svojom realizacijom pokrenuo vrlo velike promjene na “financijskoj sceni” Hrvatske.

Koliko su Međimurci informirani o prednostima i manama kriptovaluta, ali i koliko “barataju” pojmovima poput blockchain, mining i sl.?

– Što se Međimurske blockchain zajednice tiče, ona zapravo i postoji, ali je većinom “ispod radara”. Glavni razlog za to je neregulirana priroda kriptovaluta i nesigurnost oko toga što će vlada o istima odlučiti preko noći. Navedeno rezultira time da se mnogi odlučuju ne identificirati kao entuzijasti i uživaju u plodovima svojih ulaganja (bilo kupovnih bilo iz rudarenja) u privatnosti. Osim te “underground” scene, kod “civila” je situacija mnogo drukčija.

O samim prednostima i manama prosječni Međimurac zna jako malo – mnogi se vode samo postocima i skokovima u cijenama više nego tehnologijom. To je ono što aktivno pokušavamo promijeniti na našoj internetskoj stranici, kao i na radionicama i konferencijama koje organiziramo. Nažalost, zbog mnoštva pojmova i kompleksnosti teme u svijetu kriptovaluta ima velik broj prevaranata te je prosječnom Međimurcu do točnih i pouzdanih informacija jako teško doći, posebice ako netko nije tehnički potkovan.

Prema Vašim saznanjima, postoji li u Međimurju neka tvrtka čija se usluga ili proizvod može platiti nekom od kriptovaluta?

– Kad ih je još bilo na zalihi, mi smo za kriptovalute poput BTC, Eth i BCH prodavali hardverske kripto novčanike Ledger Nano S za koje smo i jedini službeni hrvatski distributer. Za druge tvrtke trenutno ne znam.

Što mislite o naglom padu vrijednosti bitcoin-a?

– Cijena bitcoina je umjetno napuhana na ove vrijednosti koje i danas uživa, ali to je duga i kompleksna priča. Mene osobno to ne zabrinjava jer kao što me Bitcoin nije impresionirao 2011, nije me impresionirao ni u 2017/2018. Danas po mom mišljenju postoje mnogo bolji sustavi i mnogo kvalitetnije tehnologije tako da smatram da i pad vrijednosti na $0 neće imati značajni dugoročni efekt.

I za kraj, imate li neki savjet za sve one koji ulaze u trgovanje kriptovalutama?

– Prije bilo kakvog ulaska, učite čim je to više moguće. Preskočiti neki potencijalni dobitak od 200% jedan dan može značiti preskočiti gubitak od 500% drugi dan. Strpljenje je vrlina i bitno je uvijek sagledati priču s više strana. Istraživanje o nedostacima neke kriptovalute je mnogo puta bitnije od istraživanja prednosti.

Ako se ne osjećate spremnima ili tehnički potkovanima da razumijete tekstove o nekoj od kriptovaluta, učinite isto ono što biste učinili da trebate legalni savjet – platite stručnjaka da vam pojasni stvar. Konzultacije oko financijskih aspekata su neprocjenjive.

Još neki sitni ali bitni savjeti:

– naučite prepoznati očite ponzi sheme. Sljedeća formula može biti korisna: “Ako proizvod ne može opstati samom prodajom proizvoda već njegov uspjeh ovisi o dovođenju drugih ljudi u sustav, to je piramida ili ponzi hema.”
– ne ulazite ilegalno. Kada dođe vrijeme da se prihodi od kriptovaluta prijave, račun će vam biti vrlo, vrlo koristan.
– ne držite svoje kriptovalute na online burzama. Burze mogu preko noći nestati zajedno s vašim valutama. Za prosječnog korisnika najlakša opcija je isprintati papirnati kripto novčanik i staviti ga u sef.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije