TICM Seminar o upravljanju intelektualnim vlasništvom u poslovanju

Dana 30. siječnja 2018. godine predstavnici poslovnog i akademskog sektora sudjelovali su u višesatnom, interaktivnom, seminaru pod nazivom “Upravljanje intelektualnim vlasništvom u poslovanju” održanom u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM).

Seminar je organiziran u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) kao dio projekta Value Intellectual Property for SMEs (VIP4SME), financiranog iz programa Europske komisije Obzor 2020.

Iako je očekivano kako produkti ljudskog intelekta poput tehničkih izuma, vizualnog identiteta i industrijskog dizajna već samim činom stvaranja pripadaju kreatoru, na seminaru je definirano kako se isti od neovlaštenog umnožavanja, distribucije i/ili prodaje ipak moraju zaštiti odgovarajućim sredstvima sustava pravne zaštite. No, najprije je potrebno znati prepoznati kako je riječ o pojedinom obliku industrijskog vlasništva, usporediti ga s postojećim rješenjima iz dostupnih baza podataka nakon čega slijedi pokretanje samog postupka zaštite.

Kako bi sudionici stekli znanje o razlikama između pojedinih oblika intelektualnog vlasništva, predstavnici DZIV-a su koristeći studije slučajeva prezentirali specifičnosti iz područja zaštite patentom, žigom i dizajnom, uz osvrt na autorska i srodna prava. Razumijevanje prisutnih je provjereno kroz vježbe predlaganja zaštite za dane primjere i pretraživanje baza podataka industrijskog vlasništva.

U poslovnom smislu, intelektualno vlasništvo predstavljeno je kao nematerijalna imovina čije pravilno korištenje može biti vrijedan doprinos poslovnoj uspješnosti subjekta koji ga koristi.

Naposljetku, stručni predstavnici DZIV-a, voditeljica Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva, mr.sc. Tanja Milović, i djelatnik Informacijskog centra za intelektualno vlasništvo – INCENTIV, Igor Bošnjaković, sa zainteresiranim predstavnicima MSP sektora u popodnevnim su satima održali individualna savjetovanja.

Samim time najavljena je mogućnost besplatnog korištenja stručne informacijske pomoći za sve koji žele zaštititi, odnosno upravljati intelektualnim vlasništvom. Savjetovanja će se u narednim mjesecima održati u prostorima TICM-a ili korisnika navedene usluge, pri čemu je potrebno izvršiti prethodnu prijavu slanjem kontakt podataka na info@ticm.hr.

Djelujući s misijom poticanja gospodarskog razvitka Međimurske županije, TICM redovito provodi edukativne programe s ciljem transfera praktičnih poslovnih i tehnoloških znanja na ciljnu skupinu – potencijalne i postojeće poduzetnike. U duhu toga, kada je u pitanju realizacija informativno-obrazovno-savjetodavnih aktivnosti, očekuje nas intenzivna 2018. godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije