FOTO Poljoprivredna konferencija u Čakovcu: Okrenuti se domaćoj proizvodnji

Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA održala je treću po redu poljoprivrednu konferenciju pod nazivom ‘Upravljanje znanjem u poljoprivredi’. Konferencija se u petak, 26. siječnja u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se oko 90 sudionika, od kojih su najveći broj činili predstavnici poljoprivrednih proizvođača, predstavnici ministarstva poljoprivrede, županijskih službi i institucija.

Sudionici su imali prilike čuti zanimljive i aktualne teme koje se odnose na važnost mahunarki u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane, kako onih za ljudsku ishranu tako i krmnih mahunarki za stočnu ishranu. Pozdravni govor održala je Ana Kralj, zamjenica direktorice Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA.

Okupljene je pozdravio i župan Međimurske županije, Matija Posavec koji je naglasio kako je ‘upravo ova konferencija razlog zašto Regionalna razvojna agencija Međimurje organizira ovakve susrete jer se može pitati i dobiti odgovore, upoznati se s novim aktualnostima te iskoristiti sve ono što nam se pruža kao zemlji članici Europske unije’.

Hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, Marijana Petir tijekom govora je skrenula pozornost na deficitarnu proizvodnju proteina za hranu za životinje u Europi te da danas, nažalost, ovisimo o uvozu i nemamo nikakvu strategiju za razliku od primjerice Kine koja je postala najveći svjetski uvoznik soje, razvila strategiju za sigurnost opskrbe i ozbiljno može ugroziti našu opskrbu proteinima.

Također je napomenula kako su upravo iz tog razloga u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta otvorili raspravu o Europskoj strategiji za promicanje proteinskih usjeva – poticanje proizvodnje proteinskih kultura i mahunarki u europskom poljoprivrednom sektoru.

U prvom dijelu konferencije održala se panel diskusija na temu ‘Kako stvoriti dugoročno održiv sustav proizvodnje hrane u Hrvatskoj?’, na kojoj su Marijana Petir, Andreja Laklija, voditeljica Službe za investicijske potpore u poljoprivredi, Milorad Šubić, rukovoditelj podružnice Savjetodavne službe Međimurske županije, Silvija Kolar-Fodor, voditeljica udruge Biovrt – u skladu s prirodom te Klaudija Carović Stanko, s Agronomskog fakulteta diskutirali o dugoročno održivim sustavima proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Zaključci panela su da u mnogim područjima Hrvatske imamo veliki potencijal za proizvodnju mahunarki, ali ne koristimo dobro resurse koje imamo na raspolaganju te da se moramo boriti protiv uvoza GMO kultura i više se orijentirati na domaću, lokalno proizvedenu hranu.

– Možemo biti ponosni na hranu koju proizvodimo jer je kvaliteta hrane izrazito velika u odnosu na druge zemlje. Ne želimo da u naše škole dolaze jabuke iz Španjolske dok imamo bogatu domaću proizvodnju, istaknula je Marijana Petir.

U drugom dijelu konferencije, održala su se kratka predavanja od kojih je veliki interes okupljenih pobudilo predavanje o novim modelima kreditiranja proizvođača i o aktualnostima u Programu ruralnog razvoja RH jer se radi o trenutno vrlo raspravljanoj temi s obzirom na nedavno objavljen indikativni plan objave natječaja. Treća poljoprivredna konferencija održana je u sklopu projekta TRUE koji je financiran iz programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije