NEVJEROJATAN KRAJ Nisu izgubili posao, a nezakonito vozili mulj

Mjesec i pol dana prošlo je otkad su 24sata otkrila da mulj sa zagrebačkog pročistača otpadnih voda, umjesto na spaljivanju, završava na međimurskim poljima.

Tvrtke Girk Kalun iz Drniša i Combo iz Splita dobile su 50 milijuna kuna vrijedan posao, a mulj s pročistača su trebali voziti u Drniš i spaljivati.

Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da su protuzakonito, bez dozvola, bacili 566 tona mulja na polja. Dodatno, Upravni sud im je poništio i dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, koja je uključivala i spaljivanje mulja. Iako se očekivalo, pa čak i najavljivalo, da će Grad Zagreb raskinuti ugovor s njima, to se nije dogodilo.

Štoviše, u Zagrebu im žele omogućiti da ostanu u poslu bez novog natječaja. Girk Kalun želi u posao uvesti podizvođača s dozvolama koji oni nemaju. U konkurenciji s kojom smo razgovarali smatraju to pogodovanjem. Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo Zagreba, tvrdi da nikome ne pogoduje nego gledaju interese Zagreba.

– Girk Kalun zatražio je od nas da uvedu podizvođača i pozvali su se upravo na Zakon o javnoj nabavi, koji to dopušta. Zatražili smo mišljenje od Ministarstva gospodarstva i na osnovi njega ćemo odlučiti – kaže Jozić za 24sata.

Otkad je drniška tvrtka izgubila dozvole za spaljivanje, a više ne mogu voziti niti na polja, mulj iz zagrebačkog pročistača gomila se unutar njihova postrojenja u Resniku. Proizvode ga 100 tona na dan, a Jozić kaže da prostora ima za odlaganje još 15 dana.

– Ako mulj opet bude izvožen u Mađarsku, to je mnogo skuplja opcija za Grad. U slučaju novog natječaja imali bismo šest mjeseci odgode. Ne preferiramo niti jednu tvrtku nego gledamo isključivo interes grada i koliko će nas što koštati – opravdava Jozić mogućnost da Girk Kalun sa svojim partnerima ipak ostane u poslu odvoženja mulja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije