TRAŽI SE nova tvrtka za spaljivanje mulja. Kovač: Tko će odgovarati?

Nakon što je tvrtka Girk Kalun iz Drniša izgubila je dozvolu za spaljivanje opasnog mulja, obustavljena im je daljnja predaja mulja, a on će se privremeno skladištiti u kazetama pored zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

U zagrebačkom Uredu za gospodarstvo iz medija su u petak doznali da je tvrtka Grik Kalun izgubila dozvolu, a za ponedjeljak je s predstavnicima tvrtke sazvan hitan sastanak.

– Kako sada stvari stoje sve vodi raskidu ugovora te će u tom slučaju odmah biti raspisan novi natječaj. Mislim da će zbog cijele situacije ugovor biti raskinut sporazumno jer je tvrtka Girk Kalun izgubila sposobnost za obavljanje djelatnosti – rekla je pročelnica Mirka Jozić za 24sata.

Cijeli postupak odabira nove tvrtke koja će gospodariti opasnim otpadom trajat će najmanje 45 dana, a u najgorem slučaju postupak se, zbog eventualnih žalbi, može otegnuti i na dulje od šest mjeseci.

– U kazetama se mulj može skladištiti par mjeseci. Pročistač je u koncesiji Zagrebačkih otpadnih voda i po ugovoru s njima, ako Grad Zagreb ne riješi pitanje mulja oni su ga dužni riješiti, a nama će za to ispostaviti račun – pojasnila je Jozić.

Podsjetimo, tvrtka Girk Kalun iz Drniša u listopadu je s Gradom Zagrebom potpisala ugovorila je 50 milijuna kuna vrijedan posao spaljivanja mulja iz zagrebačkog pročistača.

No, mulj je umjesto u spalionici završio na poljima u Međimurskoj županiji, o čemu su 24sata prva pisala. Inspekcija zaštite okoliša za sada još uvijek šuti o nalazima s polja.

Gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač na svom Facebooku profilu komentirao je novonastalu situaciju.

– Stigao je jedini razuman epilog cijele situacije odlaganja mulja na međimurskim poljima – pročelnica Mirka Jozić najavila je raspisivanje novog natječaja za obavljanje ove kompleksne djelatnosti.

Iznimno mi je drago što smo pritiskom konačno uspjeli natjerati odgovorne da rade svoj posao, ali i što smo zaštitili naše Međimurje i zdravlje građana. Ipak, očekujem odgovor na jedno vrlo važno pitanje – tko će odgovarati za dosadašnje ogromne količine mulja koje su završile na našim zemljištima? – napisao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije