OV SVETI MARTIN NA MURI Poskupljuju usluge prikupljana komunalnog otpada

Za odlaganje otpada u krive spremnike kazna iznosi između 20 i 200 kuna, za nestavljanje posude na javnu površinu na vrijeme kazna je od 20 do 50 kuna, a za nekompostiranje 80 kuna.

Od 15 točki (Aktualni sat ne iziskuje glasovanje) na 4. sjednici Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri, samo jedna nije donesena jednoglasno, odnosno jedan vijećnik bio je suzdržan.

Naime, vijećnik Anđelko Tomšić nije bio ZA kod donošenja Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Općine Sveti Martin na Muri, te navezanog Cijenika javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada koji bi se primjenjivali od 1. veljače 2018. godine.

Tomšića je najviše zasmetalo što koncesionar svoju moderniziranje (kamere, fiskalizatore, opremu….) naplaćuje kroz povišenje cijene korisnicima, umjesto da si to naplati iz svojeg kapitala.

‘Ako ja želim bolji mobitel, bolje škare, bolje računalo, moram sam kupiti, pa tako bi u redu bilo da si oni (MURS Ekom) sami to kupe, a ne da nam se diže cijena. A onda će si dijeliti dividende i ne znam što još ne….., vidimo Piškornicu….’, kazao je Tomšić.

Pokušali su načelnik Dražen Crnčec i predsjednica vijeća Petra Novinščak pojasniti kako to nije tako, kako je to koncesionaru nametnuo zakonodavac ali bez uspjeha.

Ostaje upitno zašto Tomšić nije bio PROTIV, ovako SUZDRŽAN nije uvjerljivo u istinost protivljenja povećanju cijene, u vrijeme kada mnogi žive jako teško i svaka lipa im život znači.

Zamjenik načelnika Martin Srša ustvrdio je kako će ova odluka i cijenik pozitivno djelovati na ljudstvo, a s njime se složila i vijećnica Tatjana Hažić, uvjerena kako će ovo zaustaviti one nesavjesne koji otpad odlažu po svuda.

U prosjeku cijene će za korisnike porasti između 3 i 8 posto, a mnogo toga zavisi o spremnicima, kompostiranju, procjenama, a predviđene su i rigorozne kazne za one koji nešto krivo učine.

O kompostiranju postoji puno verzija, a neki se pitaju neće li sve ovo zabraniti i paljenje ‘vuzmenki’, odnosno hoće li i to trebati prijaviti koncesionaru ili komunalnom redaru.

Kompostiranje treba prijaviti, ali nije obvezno. Isto tako općina se obvezala sudjelovati u cijeni otkupa MURS Ekoma od strane Grada Mursko Središće, o čemu su pregovori u tijeku.

Od 1. veljače 2018. godine sva kućanstva, ustanove, tvrtke i vikendaši obvezatno moraju biti uključeni u organizirano prikupljanje i odvoz smeća i otpada.

I mnogo toga još je napisano na više stranica vijećničkog materijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije