OTROVNI MULJ ‘Ukoliko je to istina, tražit ću najstrože kazne za počinitelje’

Temeljem napisa koji su se pojavili u medijima, a vezani su uz odlaganje otrovnog mulja iz zagrebačkog pročistača na međimurskim poljima, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je šokiran te da je zatražio najhitniju istragu ovog slučaja.

>>> TAJNE SNIMKE Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju
>>> SKANDAL Kako se mulja sa zagrebačkim muljom koji završava na međimurskim poljima

‘Zanima me tko je i temeljem čega tvrtki Girk Kalun iz Drniša dodijelio posao zbrinjavanja zagrebačkog otpadnog mulja te tko im je dozvolio da se on odlaže na međimurska polja’, rekao je Kovač i dodao da ne vjeruje da, ako su te informacije točne, oni to radili bez nečijeg znanja i dozvole.

Mulj koji nastaje u procesu pročišćavanja otpadnih voda nije moguće spaliti, te postoji zakonom propisan način njegovog saniranja na način da ne utječe na okoliš.

Posipanje po poljima najgori je mogući način njegovog zbrinjavanja, jer sadrži teške metale i druge otrovne tvari koje ulaze u tlo i u hranu.

Zemljište na kojem se takav mulj odložio duže vrijeme ne može se koristiti za poljoprivrednu proizvodnju.

​Prema prvim informacijama koje sam dobio, naglašava Kovač, o ovome su ranije bili upoznati natječajna komisija Grada Zagreba, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, inspekcije, no ništa nije učinjeno da se spriječi ovo odlaganje mulja. Ukoliko je i samo manji dio ovdje navedenoga istina, odgovorne treba najstrože kazniti.

‘Igranje sa zdravljem i životima ljudi ne možemo tolerirati, pogotovo mi u Međimurju.

Godinama se trudimo odgovornim postupanjem s otpadom, gradnjom sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda po našim gradovima i općinama sačuvati okoliš za našu djecu, a sad nam netko sa strane dovozi tuđi otrovni otpad i baca ga po poljima.

To je nedopustivo, te ukoliko se ovi napisi pokažu točnima, tražit ćemo odgovornost svih u lancu odlučivanja’, rekao je Stjepan Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije