ZERO WASTE Odustanite od izgradnje regionalnih centara za otpad

Udruge i građanske inicijative okupljene u koaliciji ‘Zero Waste Hrvatska’ upozorile su na posljedice, po njima nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom i traže da se odustane od njih.

Predlažu hitnu uspostavu kvalitetnih lokalnih sustava odvajanja, ponovne uporabe, kompostiranja i recikliranja otpada. Podsjetivši na slučaj direktora Piškornice koji je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa, predstavnici 14 udruga i građanskih inicijativa tvrde da centri služe kao privid da se nešto radi, a zapravo su “važan faktor u osiguravanju nereda u sustavu gospodarenja otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane”.

– Diljem Hrvatske nastavlja se gurati isti koncept regionalnih centara za smeće pa se opravdano pitamo koliko je još takvih slučajeva bilo diljem Republike Hrvatske i koliko će ih još biti? Nefunkcionalnost regionalnih centara dobro je vidljiva i na primjeru prvog sagrađenog centra Marišćine pokraj Rijeke.

Zbog njegova nefunkcioniranja smeće se iz Rijeke i okolice počelo prevoziti diljem Hrvatske do Koprivnice, kamioni su se prevrtali po autocesti, a mjesečni računi građanima Rijeke nedavno su narasli više od 110 posto – napominju u Zero Wasteu i dodaju da su gradovi poput Preloga, Čakovca i Krka dokazali da se kvalitetnim mjerama može doći do 50 ili 60 posto odvajanja otpada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije