ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA Snijeg može padati u Međimurju

Danas je u poslovnim prostorima Županijske uprave za ceste Čakovec održano zajedničko predstavljanje Plana zimske službe 2017./2018. ŽUC-a za županijske i lokalne ceste, te Plan održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Čakovca – Zimska služba 2017./2018.

O tome je govorila ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini, mag.ing. traff./univ. spec.oec. koja je rekla kako zimska sezona na cestama počinje 15. 11., a na današnjoj koordinaciji su bili čimbenici svih raspoloživih snaga u stožerima zimskih službi, od upravljača cesta, na području MŽ, do svih izvođača radova i PU međimurske. Ona je istaknula kako je Plan poslan institucijama na pregled i iskordinirano je sve ono što obuhvaća Plan.

Cividini je naglasila kako će ceste u zimskim uvjetima održavati Tegra d.o.o. Čakovec i Pavlic-asfalt-beton Donji Kraljevec, a oni su ti koji održavaju ceste u ljetnom i zimskom periodu. U potonjem periodu su Planom naznačeni stupnjevi pripravnosti i potrebna mehanizacija na pojedinim dionicama prometnicama kojima gospodari ŽUC.

To je 250 km županijskih i lokalnih cesta, dok su ostale državne ceste, auto ceste i nerazvrstane ceste kojima gospodare gradovi i općine. Na raspolaganju su tri silosa za sol i to u Vrhovljanu, Cirkovljanu i Gornjem Mihaljevcu i dva skladišta gdje su stožeri zimske službe, Čakovec i Donji Kraljevec.

Trenutno je na skladištu 400 t soli koja će se naručivati prema potrebama i meteorološkim prognozama. – To je za sada dostatno prema meteorološkim najavama koje su nam dane, a što se tiče mehanizacije ona je također spremna što će pokazati i njihova smotra – naglasila je ravnateljica.

Istaknula je kako je donijet novi Pravilnik o održavanju cesta gdje međimurske ceste spadaju u treću, četvrtu i petu kategoriju pripravnosti.

– Izlazi se po početku padalina, naravno nakon 5 cm snijega na kolniku, kada ralica može odraditi svoj posao, što nije pravilo za posipače jer ceste treba posipati prije smrzavanja. Prema Pravilniku ceste su sigurne za promet kada se kolnikom mogu kretati vozila opremljena za zimsku vožnju – rekla je na kraju.

– Podsjećamo vozače da se i oni moraju pripremiti za zimu, odnosno zimsku vožnju – istaknuo je Damir Novak, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU međimurske.

Podsjetio je kako se primiče kraju rok za zamjenu ljetnih sa zimskim gumama. Govoreći o vožnji u zimskim uvjetima Novak je istaknuo da su za zimske uvjetepotrebne su zimske gume na sva četiri kotača za osobna vozila.

– U uvjetima kad se ne može voziti sa zimskim gumama potrebni su lanci. Ako na kotačima nema zimskih guma, ljetne gume moraju imati šaru guma dublju od 4 milimetra i lance u vozilu da se u slučaju potrebe mogu montirati. Teretna vozila uz to moraju imati i lopatu za snijeg i ostalu opremu. Policija će nastupanjem nižih temperatura kroz nadzor prometa provjeravati i korištenje zimske opreme na vozilima – naglasio je Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije