ROZP ‘Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom je diskriminirajuća’

Razvojna organizacija zaštite potrošač (ROZP) poslala je priopćenje vezano o novoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom. Njihovo priopćenje prenocimo u cijelosti.

‘Od 1. studenoga 2017. godine na snazi je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela krajem svibnja ove godine, a prema kojoj u cijeloj Hrvatskoj postaje obvezno odvojeno prikupljanje otpada.

Još jedna Uredba Vlade koja nije u skladu sa Zakonom, u ovom slučaju izvornim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom po kojem je Vlada bila obvezna donijeti Uredbu s kojom je kasnila više od tri godine (rok je bio 15. srpnja 2014.), te time omogućila pružateljima usluga (trgovcima) neometano pljačkanje potrošača. Uredba također nije u skladu niti sa temeljnim Zakonom o obveznim odnosima kao i ostalim hrvatskim pozitivnim zakonima, koji jasno određuju da se neučinjena usluga ne smije naplaćivati.

Naime, po prvi puta se uvodi plaćanje odvoza otpada (paušala) čak i kada otpada nema, odnosno, kada u objektu nema stanara, pa samim time nema niti otpada. U dosadašnjoj sudskoj praksu Upravni sud je donosio presude da potrošači moraju plaćati odvoz otpada i kada nisu u stanu (vikendici, apartmanu i sl.) obrazlažući da Vlada nije donijela Uredbu, te se ne može primijeniti stavak Zakona koji određuje da se odvoz otpada plaća prema količini preuzetog otpada.

ROZP je uvela praksu u savjetovanju potrošača da se spor vodi pri redovnim sudovima, te su ovdje sudovi bez izuzetaka presudu donosili u korist potrošača, naime, neučinjena usluga se ne može naplaćivati. Pored jasne odrednice u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i potrošačke sudske prakse Vlada donosi Uredbu kojom se uvodi naplaćivanje neučinjene usluge “paušala” i daje nezakonitu ovlast davateljima javne usluge da kažnjavaju potrošače.

Uredba je diskriminirajuća, te izrazito nepoštena prema potrošačima i time što predviđa “ugovornu kaznu”. Takve opcije nema za davatelja usluge niti za lokalne samouprave koje su odgovorne za realizaciju. Naime, Uredbe nemaju snagu zakona, ali ovaj puta je pronađen model da se potrošača kažnjava ne samo zato što ne razvrstava otpad, nego i zato što nema otpada.

Neosporno je da se “ugovornom kaznom” ustvari daje ovlast pružateljima javne usluge zbrinjavanja otpada da kažnjavaju potrošače. ROZP razmatra mogućnost da zatraži ocjenu zakonitosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, iako smo svjesni da će sudovima trebati najmanje pet godina da donesu presudu, a time će se u slučaju ocjene nezakonitosti, to vrijeme omogućiti trgovcima da “zakonito” pljačkaju potrošče.

ROZP ukazuje na nepravilnosti i nezakonitosti u implementaciji Zakona o održivom gospodarenju otpadom još od Javne rasprave o Nacrtu zakona. Inicirali smo sjednicu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, koja je održana 31. siječnja 2017., gdje je Vijeće donijelo vrlo transparentne zaključke, ali nažalost ti Zaključci su ostali mrtvo slovo na papiru i nisu čak ni objavljeni sa mrežnim stranicama Vijeća (http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac/lista.php?id=10210)

Na sve to smo učestvujući u Javnoj raspravi o Nacrtu Uredbe ukazali i predložili rješenje, no Vlada nije prihvatila naše argumente tj. argumente potrošača. Temeljem navedenog ROZP smatra da je nepošteno da se potrošačima nameće plaćanje neučinjene usluge i uvođenje mandatne kazne.

Neodgovornost zakonodavca rezultira kašnjenjem Uredbe i pogodovanju trgovcima, a inertnost u provođenju obveza razvrstavanja otpada, odnosno, plaćanje kazni za loše gospodarenje otpadom ponovno će pasti na leđa potrošača.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije