FOTO Rasna perad u Graberju: ‘Državni poticaji za uzgajivače svake godine manji’

Rasne kokoši, purani, guske, patke okupljene su u sportskoj dvorani Graberje danas, 5. studenog, a povod je bio 4. Državna izložba izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske.

Uzgajivači s područja Virovitičko-podravske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Varaždinske županije izložili su svoju perad – zagorske purane, kokoši hrvatice, dravske guske, posavske kukmaste kokoši, križevačke kukmaste kokoši, posavske kukmaste, ali i domaće patke.

– Uzgajivač sam kokoši hrvatica, domaće pasmine koja, ako se u nju ulaže, višestruko vraća. Zimi nosi čak više jaja nego ljeti, a sve što proizvedem, uspijem plasirati na tržište. Mogu reći da je potražnja puno veća od ponude – kazao je Ivan Totić, uzgajivač iz Splitsko-dalmatinske županije, dodavši da su državni poticaji veoma mali, što nije dobro.

– Cilj uzgajivača je kvalitetan proizvod kako bismo se što bolje plasirali na tržištu, no dosta smo mali, tako da teško uspijemo doći na inozemno tržište. Ipak, izložbe ovakvo tipa mnogo nam znače, ovde razmjenjujemo iskustva i družimo se – rekao je.

Željko Tomas, tajnik Saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi u Hrvatskoj, te jedan od organizatora današnjeg događaja, također je upozorio na loše stanje peradarstva u Hrvatskoj.

– Hrvatski savez okuplja osam županijskih udruga, a uzgajivačima ovaj način okupljanja znači mnogo, obzirom da je ovo mjesto razmjene korisnih informacija. Peradarstvo je u našoj zemlji na dosta lošim granama, svake godine se smanjuju poticaji za zagorske purane i kokoši hrvatice, problema je mnogo, a moramo ih riješiti s nadležnim ministarstvom. Do kad se to ne riješi, svatko se snalazi kako može. Mali smo, ali sve proizvode možemo prodati. Nadam se da ćemo se proširiti kako ne bismo morali meso i jaja uvoziti iz drugih zemalja – rekao je.

Izložba je bila natjecateljskog karaktera, a jedan od članova žirija, Zlatko Janješić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otkrio je koje su se karakteristike ocjenjivale.

– Važno nam je pripada li životinja pasminski pod onu koju je prijavljena, zatim perje, ali i prednosti te nedostatke izloženog primjerka. Jesu li noge ispravne boje, imaju li kakve anomalije, stav životinje, samo su neki bitni detalji prilikom ocjenjivanja, nakon čega dajemo konačnu ocjenu za cijelo jato.

Ove je godine, dodao je profesor, ponovno na vidjelo izašao problem hrvatskih uzgajivača.

– Oni još moraju poraditi na poboljšavanju fenotipskih svojstava životinja. Još uvijek se pokazuju životinje koje nisu sto posto u tipu. Uzgajivači bi trebali više pripaziti prilikom selekcije, izbacivati iz uzgoja sve ono što fenotipski ne pripada određenom soju kokoši.

U sklopu izložbe održavaju se i dva predavanja, prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Gordana Duvnjak dipl. ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije, vezana uz uzgoj izvornih pasmina peradi.

Događaj su uveličali i članovi KUD-a ‘Benedikt’ iz Svibovca Podravskog koji su se predstavili spletom zagorskih plesova, a predstavljeni su i radovi Udruge žena ‘Preslica’ iz Sračinca.

Izložba traje do 16 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije