ŠTRIGOVA Bez Slovenaca u projekt budućnosti ovog dijela Hrvatske

– Izgradnja sustava odvodnje s pročistačem veliki je projekt u koji zajedno kreću Međimurske vode i Općina Štrigova i kada bude izgrađen ovdašnjem stanovništvu donijeti će viši standard. Novom situacijom proširen je broj naselja, a ujedno otpala je ideja o priključenju odvodnje na pročištač u Razkrižju, kaže Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda d.o.o. Čakovec.

Ovih dana su Međimurske vode Čakovec snažno krenule u izradu potrebne dokumentacije te drugih poslova za potrebe izgradnje sustava odvodnje sa pročistačem otpadnih voda u Štrigovi.

– Novosti u odnosu na ljetnu situaciju je što u izgradnju sustava krećemo bez Slovenaca, odnosno Općine Razkrižje, te što se povećao broj naselja koja će dobiti kanalizaciju, naglašava Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, dodajući kako su prošle tri godine otkako je krenula ideja o izgradnji sustava odvodnje i pročistača, te kako nema više smisla čekati nešto što se vjerojatno ne bi dogodilo.

– Sredinom 2013. godine slovenska Općina Razkrižje i Općina Štrigova dogovorile su te predložile da se sustav odvodnje koji se u Štrigovi kani izgraditi bude priključen na pročistač u Razkrižju. Pripremljena je tehničko-projektna dokumentacija te su postiguti dogovori između općina i vodno-komunlnih poduzeća Međimurske vode i JP Prlekija, međutim ‘lokalna ideja’ nije naišla na potporu slovenske strane u Stalnoj hrvatsko-slovenskoj komisiji za vodno gospodarstvo.

Ističem kako je nadležno ministarstvo Republike Hrvatske sa svoje strane poduzelo sve što je trebali, ali to nije bilo dovoljno te tako nije došlo do potpisivanja bilateralnog sporazuma. Kako više nije imalo smisla nešto očekivati skupa s Općinom Štrigova odlučili smo da se pročistač izgradi u Štrigovi, te smo započeli aktivnosti na tom planu.

Za potrebe izgradnje precrpnih stanica, započeli smo otkup zemljišta od privatnih vlasnika i odmah sredili ‘papire’, a sada se izrađuju Idejni i Glavni projekti. Pročistač će biti kod nedovršene tvornice voćnih rakija ‘Tijara’ u Štrigovi, a pročišćene vode puštat će se u odvodni kanal, kaže direktor Topolnjak, siguran u uspjeh projekta koji će doprinijeti kakvoći življenja ljudi u ovom dijelu naše domovine.

Novci iz EU fondova, početak izgradnje u naredne dvije godine

Na ovom, za žitelje Općine Štrigova, vrlo važnom projektu radi, odnosno vodi i nadzire veliki dio poslova Biserka Mavrin-Veinović, voditeljica međunarodnih projekata u Međimurskim vodama.

– U izradi je potrebna dokumentacija za izgradnju sustava odvodnje s pročistačem voda u Štrigovi, sada proširen i obuhvaća naselja Štrigova i Jalšovec, te dijelove naselja Leskovec, Železna Gora i Grabrovnik. U roku od dvije godine planiramo pripremiti dokumentaciju za apliciranje projekta na EU fondove i to u sklopu ruralnog razvoja jer se radi o aglomeraciji do 2000 stanovnika.

Pripremljena dokumentacija aplicirat će se na prvi raspisani natječaj. Početak izgradnje, ovisno o rezultatima natječaja očekuje se krajem 2018. ili u 2019. godini. Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Europske Unije propisani su rokovi izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja za sustave odvodnje veličine iznad 2000 ES (ekvivaletnih stanovnika) s krajnjim rokom realizacije do 2023. godine.

Rokovi za realizaciju sustava manjih od 2000 ES za sada nisu definirani i očekuje se da će se propisati s rokom nakon 2023. godine, kaže Mavrin-Veinović, sigurna kako se svi poslovi obavljaju kvalitetno i na vrijeme. Premda se čini kako će do početka radova i još više do njihovog okončanja potrajati dugo, to u naravi nije tako, kažu Topolnjak i Mavrin-Veinović, jer procesi za dobivanje novca iz EU fondova su jasno propisani, a građevinski radovi su opsežni i složeni i traže svoje.

Oboje naglašavaju kako su Međimurske vode sposobne i spremne posao kvalitetno i do kraja obaviti, na zadovoljstvo budućih korisnika. Podsjećamo kako se na Danu Općine Štrigova u srpnju ove godine na Mađerkinom bregu od strane načelnika dviju prijateljskih općina, Stanislava Rebernika i Stanka Ivanušića, te međimurskog župana Matije Posavca, o priključenju štrigovske kanalizacije na razkriški pročistač govorilo kao gotovo sigurnoj stvari.

Niti dva mjeseca kasnije stvari su sasvim drugačije, može se kazati u ‘slovenskom stilu’ kada su u pitanju odnosi dviju susjednih zemalja, članica Europske Unije, na bilo kojoj razini. Poglavito kada je riječ o granici, a u ovom slučaju u pitanju je korištenje ‘presječenih sustava’ za vodoopskrbu i odvodnju i pročišćavanje. Istina, na Mađerkinom bregu spominjala se ‘viša razina’ koja bi trebala imati razumijevanja i pomoći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije