RAČUNOVOĐE SLOŽNI Licenciranje računovođa treba ukinuti

Inicijativa profesionalnih računovođa, koja okuplja zaposlenike u računovodstvenim servisima te vlasnike obrta koji se bave računovodstvom, pokrenula je peticiju kojom traži da se iz zakona izbaci obaveza licenciranja računovođa u Hrvatskoj, piše Lider.

Na službenoj stranici udruženja, pojašnjeni su razlozi zahtjeva i pokretanja peticije. Ukratko, računovođe traže ukidanje odredbiZakona o računovodstvu koje se odnose na obavezu licenciranja računovođa.

Razlog tome je, kako navode, negativni utjecaj licenciranja na poduzetnike, a posljedično i na gospodarstvo. Zatim, tvrde da je licenciranje suprotno EU direktivi i praksi drugih zemalja EU te SAD-a. Tvrde da računovodstveni servisi neće moći pratiti nametnute troškove te će biti prisiljeni zatvoriti svoje urede.

Uz to, smeta ih neuključivanje profesionalnih računovođa u radne skupine koje odlučuju o pravilima za licenciranje. Konačno, smatraju da bi ukidanje odredbi podiglo ugled računovodstvene struke i rješilo bi njihove probleme, a sve to dovelo bi do liberalizacije tržišta i tržišnih mehanizama.

– Troškovi licenciranja računovođa povećali bi cijene njihovih usluga te bi se također troškovi parafiskalnih nameta za članarine, obavezne edukacije i sl., prevalili na poduzetnike što bi dodatno otežalo njihov položaj te imalo negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, poručuje Inicijativa računovođa.

Postavljaju pitanje je li napravljena analiza učinka licenciranja revizora na veću kvalitetu financijskog izvještavanja te pitaju koja je korist licenciranja i je li ona veća od štete koju bi ista prouzročila.

– Europske smjernice ne predviđaju nikakvo zakonsko uređivanje računovodstvene profesije, već poticanje na dobrovoljne standarde kvalitete, kažu računovođe te dodaju kako će se licenciranje računovođa negativno odraziti i na poslovanje malih i srednjih poduzeća.

– U javnosti se neprekidno spominje rasterećenje poduzetnika, a uvođenje licenciranja će rezultirati novim troškovima, poručuju.

Zakonom o računovodstvu predviđeno je uvođenje licenciranja računovođa od 01.01.2019. godine. Hrvatska revizorska komora formirala je Radnu skupinu za izradu posebnog zakona, javlja Lider.

Pažnju na ovaj problem usmjerio nam je Bojan Radiković iz Knjigovodstva ‘Boja’ iz Čakovca.

– Ako se profesija regulira na način da računovodstveni servisi više neće moći pružati operativnu podršku svojim klijentima te ako ćemo morati polagati licencu, smatram da će se to, zbog povećanja troškova računovodstvenih usluga negativno odraziti na mikro i malo poduzetništvo, govori Bojan.

Dodaje da su nezadovoljni što se ne želi uzeti u obzir radno iskustvo računovođa, nego samo VSS obrazovanje, dok je velika većina dugogodišnjih računovođa sa SSS i VŠS obrazovanjem stekla znanja kroz praksu i zbog toga imaju vrhunsku kompetenciju za obavljanje računovodstvenih poslova.

– Računovođe koji imaju 10-20 godina iskustva u računovodstvenim poslovima neće moći pristupiti polaganju licence samo zato jer nemaju VSS obrazovanje, kaže Bojan i dodaje da su najviše revoltirani što u radnoj skupini nema ni jednog predstavnika iz računovodstvene branše koji je dobro upoznat sa zahtjevima servisa, ali i klijenata.

Također, komentar nam je dao još jedan istaknuti međimurski knjigovođa.

– Moje osobno mišljenje je da treba licencirati struku, ali u paketu. Potrebno je organizirati komoru, po uzoru na odvjetnike te definirati tko je tko, a također i posložiti cjenike usluga, govori.

Dodaje da trenutno vlada veliki nered na tržištu i puno je sive ekonomije. – Licenciranju bi morali pristupiti i zaposlenici trgovačkih društva, kako bi bili u ravnopravnom položaju, a ne samo da licenciranje moraju obavljati knjigovodstveni servisi i samostalne knjigovođe, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije