FOTO Proglašenje u Čakovcu: Vukovar – Vučedol – Ilok pobjednik EDEN-a

Između 12 nominiranih hrvatskih turističkih zajednica u konkurenciju Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj-EDEN 2016./17. u uži izbor ušlo je njih pet i to iz: TZ Krapinsko-zagorske, TZ Ličko-senjske, TZ Dubravačko-neretvanske, TZ Osječko-baranjske i TZ Vukovarsko-srijemske.

Potonja Zajednica je od posebnog povjerenstva Ministarstva kulture i HTZ-e, a na osnovu kriterija Europske komisije postala pobjednicom ovog projekta te će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnim danima turizma u Briselu.

Naziv njihove destinacije je ‘Vukovar-Vučedol-Ilok’. Finalnom činu nazočili su uglednici iz navedenih TZ te predstavnici HTZ i Ministarstva kulture RH, a tu su bili i vodeći ljudi Turističke zajednice MŽ-e, predsjednica Sandra Herman i tajnik Rudi Grula.

Obznanjeno je to danas u Čakovcu gdje je Turistička zajednica Međimurske županije bila domaćin ovogodišnjem finalu izbora za hrvatsku Europsku destinaciju izvrsnosti EDEN 2016./2017. na temu ‘Kulturni turizam’. Prezentacija spomenutih TZ, odnosno njihovih destinacija, je održano u prostorima Muzejsko informativnog centra Muzeja Međimurja Čakovec.

Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu te ju temelje na materijalnoj kulturnoj baštini čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice razdoblju izvan glavne sezone.

Europska komisija je 2006. godine u zemljama članicama EU-a pokrenula pilot-projekt za izbor Europskih destinacija izvrsnosti, a u cilju stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promocije novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija.

Hrvatska se u projekt uključila od samog početka, a s ulaskom u EU dobila je i pravo na potporu – rekla nam je Sandra Herman, pohvalivši Međimurje koje je u dva navrata bilo pobjednik na nacionalnoj razini i to 2006.2007. s destinacijom ‘Općina Sveti Martin na Muri’ te 2014/2015. s destinacijom Gornje Međimurje. Potonja nagrada nije našoj TZ dala mogućnost da se ponovno kandidira za ovo prestižno europsko priznanje, ali je zato dobila tu čast da bude domaćin uglednim turističkim i kulturnim djelatnicima Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne zaželjela im je dobrodošlicu u Međimurje te je izrazila radost što je upravo Grad Zrinskih domaćin ovog skupa koji se održava unutar zidina Staroga grada koji će za koji dan biti obuhvaćen revitalizacijom za što će biti utrošeno 40 milijuna kuna.

Okupljene je pozdravila i Lidija Komes, veleposlanica EDENA za Hrvatsku. – Svrha je projekta promicati turistički manje razvijene destinacije pod sloganom ‘Otkrijte skrivena blaga Europe’, nagraditi održive oblike turizma, ukazati na raznolikosti i kvalitetu te suzbiti sezonalnost turističkih kretanja.

U razdoblju od 2007. do 2015. godine je na temu ruralnog turizma, nematerijalne baštine, zaštićenih područja, turizma uz vode, prenamjene fizičkih lokaliteta, pristupačnog turizma te gastronomije izabrano sedam Europskih destinacija izvrsnosti u Hrvatskoj te 28 destinacija finalista, odnosno ukupno 35 destinacija članica mreže EDEN u Hrvatskoj.

Pobjednička destinacija u nacionalnom izbornom postupku dobiva priznanje na svečanoj dodjeli nagrada, koju organizira Europska komisija te na Danima hrvatskog turizma. Destinacije izvrsnosti iz 27 zemalja sudionica potpisuju Memorandum o razumijevanju, tzv. Deklaraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam, a kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

– U razdoblju od 2007. do 2015. godine je na temu ruralnog turizma, nematerijalne baštine, zaštićenih područja, turizma uz vode, prenamjene fizičkih lokaliteta, pristupačnog turizma te gastronomije izabrano sedam Europskih destinacija izvrsnosti u Hrvatskoj te 28 destinacija finalista, odnosno ukupno 35 destinacija članica mreže EDEN u Hrvatskoj – rekla je Silvija Jačan Obranov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijama i podrška razvoju područja glavnog Ureda HTZ.

Ona je bila ta koja je svima uručila prigodna priznanja istaknuvši kako su po njoj svi pobjednici, no pravila su jasna. – Bilo je teško doći do pet finalista. Čestitam MŽ-i koja se može jedina pohvaliti s dvije titule, no unatoč poretku svi ćete ući na europsku kartu turističkih destinacija, poručila je.

Finale je bilo protkano kulturnim programom u kojem su sudjelovali Zrinska garda Čakovec, operni pjevač Henrik Šimunković, uz klavirsku pratnju Darka Golubića, i Matko Buvač koji je bio i vrsni voditelj cjelokupnog programa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije