VIDEO Međimurske tvrtke u kojima je plaća tisuću eura osnovale Klub 1000!

Itekako lijepa priča dolazi iz Međimurja, regije koja po mnogočemu može biti uzor ostatku Hrvatske

Grupa poduzetnika osniva Klub 1000, klub u koji mogu ući sve tamošnje tvrtke u kojima je prosječna plaća 1000 eura. Zasad ih je osam, a čime se bave i kako uspijevaju otkrila je naša ekipa.

Prosječni hrvatski radnik na strojevima ima plaću od četiri tisuće kuna, zavarivač četiri i pol – a u pogonu gdje proizvode strojeve za zbrinjavanje otpada – za ista radna mjesta plaća se 30% više. Pa je šef osnovao klub 1000, odnosno, klub moralnih kapitalista, kako se nazivaju.

Moralni kapitalizam?

“Pa da, gledajte, sve ovo što se u Hrvatskoj događa to je totalno nemoralno, Agrokor je zapravo nemoralna priča. Sram ih bilo. Narodu nisu rekli i sad svi glumataju, i političari i ti koji su neodgovorni, koji lažu narodu, to je isto nemoralno”, kazao je Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix.

“Dakle, vi ste protiv onih koji imaju milijunske bonuse za šefove i menadžere, a radnici su im na minimalcu?”, upitao je RTL-ov reporter Đuru Horvata. “Naravno da sam protiv toga, protiv sam toga da šefovi ne ulažu u razvoj nego u svoje vlastite džepove”, ističe Horvat.

Oko sebe je okupio vlasnike još četiri velike prerađivačke i tri tehnološke tvrtke. Svi oni u prosjeku plaćaju svoje radnike 1000 eura ili više. U klubu moralnih kapitalista je i Mladen Novak. Njegova tvrtka bavi se, među ostalim, proizvodnjom uređaja za kladionice.

“Uspjeli smo u ovom trenutku skupiti osam firmi koje zadovoljavaju taj uvjet od preko 7 tisuća kuna plaće, ali to je za Međimurje ništa, kap u moru”, tvrdi Mladen Novak, vlasnik tvrtke C Lab.

Da će kapati u njihov klub i brojne druge tvrtke – naravno i izvan Međimurja – glavni je cilj. “Znači vi nemate milijunske bonuse?”

– “Ne, imamo mi profit, ali svi naši radnici žive od svog rada”, ističe Novak.

I to pristojno – jer njegovih 30-ak zaposlenika ima prosječnu plaću od 20 tisuća kuna neto. Dok za 500 zaposlenika Tehnixa – plaće variraju.

“Da bi ušli u klub 1000, trebaju li plaće prosječno biti 1000 eura ili bi taj iznos trebao biti osnova?”

– “Naravno da bi firma to trebala odrediti zavisno od kompetencije prema tržištu i proizvodima, ali misija i poslovna filozofija moraju ići prema tome da se podignu plaće, nitko ne bi trebo imati manje od 800 eura, to je minimum, a težiti treba prema 1000”, rekao nam je Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix.

A svi oni koji tome ne teže – smatraju naši sugovornici – tjeraju radnike da potraže europska tržišta – gdje postoje tisuće klubova 1000.

Kako piše Jutarnji.hr danas u Međimurskoj županiji ima ukupno osam tvrtki – uz Tehnix i C Lab, to su Centrometal Macinec, Muraplast Kotoriba, Letina Inox Čakovec, Međimurje plin Čakovec, Komet Prelog i Media-Soft Čakovec – koje zadovoljavaju taj kriterij.

Osnivanje Kluba 1000 najavljeno je za srijedu 17. svibnja u 11 sati u prostorima Tehnixa u Donjem Kraljevcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije