MINISTAR TOLUŠIĆ u Međimurju na razgovorima s poljoprivrednicima i vinarima

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je na poziv saborskog zastupnika i predsjednika međimurskog HDZ-a te kandidata za župana Darka Horvata boravio u Međimurju na opuštenim razgovorima o aktualnostima i problemima koje tište naše poljoprivrednike i vinare.

U jutarnjim satima stigao je u Donji Kraljevec gdje se u poduzeću Toni d.o.o. susreo s tridesetak kooperanata te firme u vlasništu Antuna Marodija. Nakon Donjeg Kraljevca, zaputio se u Donji Pustakovec gdje mu je predsjednik Mjesnog odbora Igor Ivković pokazao novoizgrađeno vatrogasno spremište za koje je on još na funkciji ministra regionalnog razvoja dao 100 tisuća kuna.

Nakon toga put ga je odveo do Belice, gdje je zajedno s Robertom Kovačecom otišao na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Danijela Premuš. Razgovaralo se o plasmanu robe OPG-ova u trgovačke centre, najavi zakona o nelojalnoj trgovačkoj konkurenciji, borbi sa vremenskim nepogodama i ostalim bliskim temama.

Navratio je i do Murskog Središća gdje je u pratnji gradonačelnika Dražena Srpaka posjetio OPG Miljenka Zobića.

U Železnoj gori svratio je do Vinogradarstva i podrumarstva Tomšić gdje je o problemima i izazovima u vinogradarskoj proizvodnji porazgovarao s našim vinarima, dok je o potencijalu Općine Štrigova porazgovarao s kandidatom za načelnika Filipom Tkalčecom.

Kod svih razgovora problem je stavljen na poteškoće u pronalaženju radne snage i odlasku mladih van Hrvatske, a dotakli su se i poticaja u poljoprivredi i zašto se tako sporo rješavaju zahtjevi.

– Na sto tisuća ljudi dolazi po 15 zahtjeva, što je 1,5 milijuna obrada zahtjeva i to predstavlja veliki problem – rezimirano je i traži se rješenje za brže rješavanje problema koji stoji nerješen godinama.

Pohvaljen je Tolušić na zaštiti domaće proizvodnje i kontrolama uvoza stranih vina, a on je vinare pozvao da se savjetima i prijedlozima ispred udruge vinara priključe aktivno na eSavjetovanje.

Kao i kod drugih grana, i tu je problem nelojalne konkurencije i sivog tržišta gdje se ne plaćaju porezi i narušava se konkurentnost.

Tolušić je na odlasku pohvalio vino i viziju vinarije Alojza Tomšića.

– Iskreno čestitam na ovoj vinariji i objektima koje ste sagradili i koje ćete ostaviti budućim generacijama da je oplemenjuju, rekao je Tolušić. Međimurski vinari nisu zaboravili ministra pozvati na Urbanovo koji je bio iskren i nije obećao dolazak, ali je ostavio pozivnicu za mogući subotnji ili nedjeljni dolazak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije