MRAZ ponovno u očaj doveo međimurske poljoprivrednike

Jučer i danas (petak i subota) tijekom noći i jutra mraz je zahvatio veliki dio Međimurske županije, poglavito njezin donji i srednji dio, a pri tome su stradale mnoge poljoprivredne kulture.

U jugoistočnom dijelu Grada Mursko Središće, gotovo u potpunosti su stradali krumpir, paprika, paradajz, kivi, trešnje, breskve i druge kulture. Dragutin Hoblaj iz ulice Ivana Gundulića, od ranog je jutra ložio vatru u svom voćnjaku i vjeruje kako je barem djelimice sačuvao cvjetove, odnosno plodove jabuka, ali…

– Odmah do voćnjaka imam vrt i ne mogu vjerovati kako su mi smrznule gotovo sve sadnice paradajza, paprike i krumpir. Temperatura je ujutro (subota) bila -3 C stupnja. Ponovio se lanjski travanj, istina ne u takvom strašnom obliku, ali štete su ogromne, kaže Hoblaj.

Očajna je i naša čitateljica Danijela Smolek Lengelić iz Donjeg Kraljevca. – Voćnjaci i nasadi na području Donjeg Kraljevca, Hodošana, Goričana i dalje prema Kotoribi, stradali su od mraza i štete su i do 90 posto. Voćari su noću trčali kantama i palili oganj kako bi ublažili situaciju, ali sve je uzaludno. Izgleda kako se ponovio lanjski scenarij. Ovdje jabuka biti neće – razočarana i tužna je Smolek Lengelić.

Oglasio se i Dražen Srpak gradonačelnik Grada Mursko Središće koji je izvješten kako su na području grada jutros temperature bile od -4 do -3 C stupnjeva. – U dogovaranju sam sa županom Matijom Posavcem, glede proglašenja elementarne nepogode od mraza, kaže Srpak.

I u gornjem dijelu Međimurja, na pojedinim područjima stradali su orasi i vinogradi, no sve će biti vidljivije za dan-dva, nakon što se stanje smiri. Podsjećamo, prošle godine, 26. travnja Međimurje, ali i veći dio Hrvatske zahvatio je snažan mraz u kojem su najviše stradali voćni nasada, poglavito jabuke.

Očito je, kako se nešto veliko i gotovo strašno događa s vremenom u ovom dijelu Europe, jer slično stanje je u Prekmurju, južnoj Mađarskoj i srednjoj te istočnoj Austriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije