OPĆINA PRIBISLAVEC 400.000 kuna za Dom kulture i dvorac Feštetić

Prema raspisanim natječajima Ministarstva kulture za 2017. godinu, Općini Pribislavec odobreno je 400.000 kuna potpora prema projektima: Elektroinstalacije u Domu kulture – 100.000 kuna i Konzervatorsko-restauratorski radovi na sanaciji kule dvorca Feštetić – 300.000,00 kuna.

Što se tiče elektroinstalacija u Domu kulture, zamijenit će se kompletna elektroinstalacija dvorane jer je postojeća stara i nesigurna, a što se tiče dvorca i sanacije kule prema troškovniku ima puno stavki.

Kamena arhitektonska plastika kule dvora Feštetić iz 19. stoljeća građena je iz kamena pješčenjaka. Pregledom je utvrđeno da je arhitektonska plastika znatno oštećena uslijed zuba vremena i požara koji se dogodio u vrijeme grofa Feštetića.

Zbog izloženosti objekta atmosferilijama kamen su napale alge i gljivice. Tijekom 2002. godine obnovljeno je južno i zapadno pročelje krune kule dvorca Feštetić. Nakon toga radovi nisu nastavljeni pa je ostalo istočno i sjeverno pročelje za restauratorske radove.

Arhitektonska plastika na istočnoj i sjevernoj strani znatno je oštećena. Neki fragmenti se urušavaju na tlo ugrožavajući živote ljudi koji se kreću oko Osnovne škole. Previđeni radovi su pranje kamenih površina i dekorativnih elemenata, višekratno prskanje vapnenom vodom, niz sanacija oštećenja raznih dijelova poput kamenih profiliranih stupova, parapetnih ploča, kamenog konzolnog vijenca i drugih.

Izvršit će se i rekonstrukcija oštećenih dijelova i izvorne profilacije, sanacija oštećenja kamenih dekorativnih ploča s motivom rode, sanacija oštećenja kamenih profiliranih okvira prozorskih otvora i još podosta toga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije