STIPENDIJE Oni su budući bravari, kuhari, tokari, obućari…

Danas u rano popodne je na svečani način u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije popisano 18 stipendijskih ugovora za 9 deficitarnih obrtničkih zanimanja s učenicima međimurskih srednjih škola.

Iz Tehničke škole Čakovec ugovore je potpisalo 6 stipendista, Srednje škole Prelog 7, Gospodarske škole Čakovec 3 i Graditeljske škole Čakovec 2 učenika. Zanimanja za koje se školuju stipendisti su: bravar, autoelektričar, tokar, kuhar, slastičar, konobar, obućar, krojač i instalater grijanja i klimatizacije.

Učinili su to pred saborskim zastupnikom i čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, županom Međimurske županije Matijom Posavcem, predsjednikom Obrtničke komore Međimurske županije Borisom Lukovnjakom, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Brankom Sušecom i drugim dužnosnicima Županije i Komore i normalno uz nazočnost svojih roditelja.

Kako je rekao Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, ovo je 14. godina kako se potpisuju ugovori s učenicima strukovnih zanimanja. Rekao je kako se je za ovu godinu javilo stotinu kandidata, a samo ih je osamnaest, prema posebnim kriterijima, ušlo u uži izbor i to učenici iz različitih škola, a visina stipendije je 600 kuna.

Od tih 18 stipendija šest daje Grad Čakovec i dvanaest Međimurska županija. Kako je Grad Čakovec jedini u Hrvatskoj koji na taj način brine o tom profilu učenika, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je rekao:

– Kako je Grad Čakovec ‘Prijatelj djece’ onda je i bitno Gradu kvalitetno obrazovanje, a osim ovog profila učenika stipendiramo i studente gradskog područja za koje izdvajamo 2,5 milijuna godišnje. Vjerujem da će ti mladi, kada postanu obrtnici u gradu obrtnika, ostati ovdje i doprinositi razvoju grada Čakovca. Ponosan što dajemo obol deficitarnim zanimanjima- naglasio je Kovač.

– Godišnje iz županijskog proračuna dajemo 72.000 kuna za stipendiranje deficitarnih zanimanja i to je tradicija koja traje već godinama. 600 kuna mjesečno za poticanje nečega o čemu puno razgovaramo kad govorimo o razvoju gospodarstva – rekao je međimurski župan Matija Posavec i dodao kako moramo ulagati u deficitarna zanimanja u kojima se u ovom trenutku može najlakše pronaći radno mjesto te treba promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove.

Izrazio je zadovoljstvo što danas već postoje gospodarski subjekti koji sami stipendiraju takve učenike i prate ih kroz školovanje i odmah im nude zaposlenje pogotovo u metaloprerađivačkoj industriji. Na kraju je dodao kako je ovo nastavak sinergije obrazovanja i gospodarstva.

Po potpisanim ugovorima uslijedile su čestitke i lijepe želje. – Ovo je lijepa gesta zajednice prema vama. Budite vrijedni, a kasnije i poduzetni. Pratimo vas i budite primjer drugima – poručio je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije