Kupice i lonci: Zimski tanjuri Male Hiže

Dvadeset godina stvaram tim, a u tom procesu nekoliko puta smo se izmijenili iz temelja. Ne kadrovski, nego prostorno, znanjima i tehnologijama. Želimo li biti u trendu, biti posjećeni i rasti u kvaliteti moramo biti dobra i složna reprezentacija koju gost najčešće ne vidi, ali ju jako dobro osjeća, govori Branimir Tomašić, vlasnik i frontmen restorana Mala Hiža.

Mala Hiža nije tek jedan od restorana u Međimurju. Mala Hiža je godinama u vrhu hrvatske restoranske kvalitete. Ništa se ne događa samo od sebe, posebno ne u gastro zoni koja pršti od konkurencije. Ako se ta činjenica stalno ima negdje u krajičku oka, onda ta budnost jamči. Jamči okusnu senzaciju u šalici, na tanjuru, u čaši.



Došli smo dan pred Badnjak, tragajući za posebnom završnom temom godine na zalazu, istovremeno tragajući za autentičnim okusima i ponudom božićnog stola s međimurskim predznakom. Istinski, došli smo snimiti dva-tri jela, jer sve ostalo, kao, već o Maloj Hiži znamo, a onda smo s kuharima ostali cijeli dan.

Samo smo mislili da znamo!? Branimir je ugodan i ležeran sugovornik, s poštovanjem komentira konkurenciju, govori i razmišlja afirmativno. Iako nemamo moć čitanja misli ispod čela, Branimir je fokusiran na namirnicu, a svako malo hvali odlike članova svojeg mladog tima.

Bruno Herman, Božidar Bais, Darko Šplajt, Karlo Nađ, Valentina Tomašić, Danijela Vuk i Biserka Čurin čine posadu kuhinje koja besprijekorno funkcionira i u danima kad Branko putuje ili se izmješta na Jadran u udarnoj fazi ambrozije.

Ne, ne krijem recepte, svima su dostupni i svi ih često komentiramo, ne kanim s njima u grob – sa smiješkom govori Branimir kad ga pitamo ima li učenik pristup malim tajnama velikog majstora međimurske kuhinje. To smo pitanje postavili upravo u trenutku kad nam je s velikom znatiželjom ponudio nekoliko kriški svoje verzije zimske pogače. Nećemo prešutjeti, prije stavljanja na tanjur obavljene su dvije-tri konzultacije i dodatno začinsko oplemenjivanje s dečkima iz jutarnje smjene. Diskusija je bila kratka, ali ravnopravna i vedra.



Jelovnik Male Hiže je ozbiljna knjiga, živo slovo na papiru.

Osobito živo kad se osvježi plodovima sezone koji se nude u tjednoj ili mjesečnoj ponudi. U ovom dijelu svijeta šparoge, smrčci ili medvjeđi luk su se prvi put gostu upravo tu nudili. Dok nam domaćin to živopisno naglašava, s neskrivenom simpatijom prepričava opažaje iz kuhinje.

Ovaj se zbio jednog kišnog proljetnog dana: Jedan od učenika kuhara odlučio je iskoristiti tek procvalu bazgu. Unatoč kiši, bez sekunde oklijevanja i bez kišne jakne sjeo je, onako u kuharskoj odori, na prvi bicikl u dvorištu i pohitao do obližnje šume, jer, gost je za stolom!!! Ne, nisam mu naredio, ugodno me iznenadio svojom osobnom potrebom.

img_9937

img_0333

Niti jedan zalogaj niti gutljaj nisu obično slanje tanjura pred gosta, toga u Maloj Hiži nije bilo niti jednog jedinog dana. Iza svega stoji ozbiljna i dugotrajna priprema svježe i najčešće domaće namirnice iz vlastitog vrta i svinjca ili dobavljena od stalnih i provjerenih proizvođača.

Za okusni pomak u tanjuru važna su i stalna usavršavanja, pažljive analize i komparacije. Možda se pomaci u našoj kuhinji događaju sporo, ali oni se događaju stalno. Privilegija je sporo napredovati! – zadovoljno zaključuje Branimir dok sjedimo kraj otvorenog kamina i ležerno nižemo misli i činjenice.

img_0371

img_0323

Podvig je završiti i jednu jedinu širu neprekinutu misao jer gosti stalno prilaze i, makar je tim za prihvat i poslugu vrlo profesionalno uigran, ne propuštaju blagdansko-čestitarski stisnuti ruku domaćinu. Usred bogatog opisa jelena ala pašticada na način Male Hiže eto gosta koji se sa sjevera Europe vraća u Istru, prolazi kroz Međimurje, a u domu se ne želi pojaviti bez pune vreće najbolje međimurske gibanice.

Oprostite, gost je zakonopravdava se Branimir. Razumijemo. Svi želimo samo ugodne vibre i gosta koji se vraća, a u Malu Hižu se vraćaju zbog sadržaja i izgleda tanjura, vrlo dobre vinske liste, materijala i gradivnih elemenata interijera, uvijek prikladno odabrane glazbe i cjelovitog sklada kojim restoran odiše.

Mala Hiža je obiteljski restoran na adresi Mačkovec 107, udaljen svega 4-5 km od Čakovca. Iza svega stoje supružnici Branimir i Diana, kćer Tanja i sin Tomislav sa svojim obiteljima. Radostan vam Božić i okusna 2017., poželio nam i vam je, uz stisak ruke pri rastanku, maestro Tomašić.

PRSA OD FAZANA
glazirana prsa od fazana sa žara punjena kestenima, sušenom rajčicom i mladim sirom, umakom od višanja, brusnicama i sokom grožđa Izabele, dinstanim crvenim kupusom, pireom od pečene buče, batata i čilija

img_0161

KUHANI ŠTRUKLI – ZELENJAKI
punjeni pečenom bučom, blitvom i skutom s mrvicama popečenim na maslacu i začinskom bilju, kiselim vrhnjem, pestom od bučinih koštica, lješnjaka i bučinog ulja

img_0005

KRUHETA
Kruheta s terinom – pečenom rustikalnom paštetom od pačjih prsa, guščje jetre i svinjećeg filea na popečenom domaćem kruhu s finim maslinovim i bučinim uljem, rikulom, džemom od brusnice, filetima naranče, šipkom, dresingom od hrena i vrhnja te mirisnim octom s medom (Izvor: kupiceilonci.com)

img_9823

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije