MUIPV: Dolaze novci za štete od mraza, ali očekuje se i udruživanje

Međimurska udruga za integriranu proizvodnju voća (MUIPV) u Zlatnom bregu u Zasadbregu održala je sjednicu Upravnog odbora na kojoj je razmatrana informacija o mogućoj isplati 20.000.000. kuna na ime naknade šteta od mraza koji je 26. travnja ove godine potpuno oštetio tek propupale i procvjetale voćke.

Voćarima su govorili dipl. ing.agr. Tomislav Horvat, predsjednik udruge, Mladen Dobranić, tajnik udruge, te mr. sc. Tomislav Tomšić, član Hrvatske voćarske zajednice.

Prema onome što se zna i što je rečeno, novci će se isplatiti na račune 300-tinjak voćara koji imaju voćnjake površine od 1 hektara na više i kojima su štete počinjene i procijenjene od 90 do 100 posto. Voćari očekuju kako će novci biti isplaćeni što prije, možda već do kraja ove godine, o čemu se vode intenzivni razgovori s Ministarstvom poljoprivrede, čiji ministar Tomislav Tolušić, iskazuje veliko razumijevanje za probleme međimurskih voćara koji su zbog spomenutog mraza dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Bilo je razgovora o stanju udruge, koja unatoč brojnim problemima djeluje kroz organiziranje brojnih stručnim predavanja i putovanja. I na ovom skupu rečeno je kako međimurski voćari trebaju udružiti svoje znanje, poznanstva, mudrosti i voćnjake, jer samo udruženi mogu ući u boj s preprodavačima i trgovačkim lancima.

Ovu priču slušamo godinama, ali na žalost do dana s ništa konkretno nije učinjeno, a vrijeme prolazi. Čini se kako je u pitanju međimurski jal i nepovjerenje u sebe i ljude oko sebe, premda su voćari svjesni kako samo udruženi imaju šanse na sve brutalnijem prispijevanju do konačnog cilja, a to je prodaja i naplata jabuka po realnim cijenama i zaustavljanje nekontroliranog uvoza nekvalitetni, često puta i po zdravlje ljudi opasnih jabuka.

Rezultat toga svega je što je u pitanje došlo i održavanje tradicionalne godišnje Voćarske zabave, koja bi trebala biti 26. prosinca u Seoskom Turizmu ‘Goričanec’, ali se dosada nitko nije prijavio, pak ona vjerojatno biti otkazana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije