Kako i kada pravilno uzeti uzorak za analizu tla?

Svaki poljoprivredni proizvođač nastoji povećati prinose što je nezamislivo bez stalne kontrole stanja poljoprivrednih površina. Najbolja kontrola stanja je provođenje agrokemijske analize tla. Uspješna analiza tla započinje uzimanjem uzoraka tla jer rezultati analize ovisi o tome koliko su reprezentativni uzorci koji se koriste.

Uzorke tla najbolje je uzimati neposredno nakon žetve, ali prije gnojidbe i ostalih zahvata na parceli. Prosječni uzorak sastoji se od većeg broja pojedinačnih uzoraka čiji broj ovisi o veličini i kvaliteti parcele (da li je parcela jednolična, nagnuta, da li ima depresija ili nema, različite predkulture itd.). Kod uzimanja pojedinačnih uzoraka treba izbjegavati mjesta na parceli gdje je bilo deponirano organsko gnojivo, rubove parcele, mjesta gdje je bilo nejednako raspodijeljeno gnojivo tijekom prethodne godine.

Ukoliko je parcela ujednačena (isti tip tla) i homogena jedan prosječni uzorak može predstavljati parcelu površine od 3 do 5 hektara. Dubina uzimanja uzorka ovisi o uzgajanoj kulturi na parceli. Ukoliko se radi o jednogodišnjim kulturama uzorak se uzima na dubini od 0-30 cm, dok se za višegodišnje nasade (voćnjaci, vinogradi) uzimaju dva uzorka (jedan na dubini 0-30 cm, drugi na 30-60 cm), znači sve ovisi o dubini razvoja korjenovog sustava te na kojoj dubini biljka usvaja hraniva. Prosječni uzorak teži oko 1 kilogram, a sastoji se od 20-tak pojedinačnih uzoraka.

Pojedinačni uzorak tla vadi se sondom ili štihačom.

Potreban pribor (2 kante, vrećice, nož, sonda ili štihača)

Sonda se vrtnjom zabije u tlo do dubine 30 cm, a dobivena zemlja istrese se u kantu

Uzimanje uzoraka štihačom

Različiti načini uzimanja uzorka

Načini uzimanja uzorka mogu biti nesistematski (a) ili sistematski (b, c i d). Kretanje oi proizvodnoj površini treba biti takvo da prosječni uzorak predstavlja što je moguće ravnomjerniji raspored pojedinačnih uzoraka po čitavoj parceli. Što je veći broj pojedinačnih uzoraka prosječni uzorak bolje predstavlja proizvodnu površinu. Ukoliko je prosječni uzorak prevelik smanjuje se “četvrtanjem” sve dok ne ostane 1 kilogram svježeg tla.

Ručno četvrtanje uzorka

Tlo je potrebno staviti u čistu, čvrstu i po mogućnosti prozirnu PVC-vrećicu. Ukoliko u tlu ima biljnih ostataka (korijenje, nerazgrađene organske mase npr. kukurzovine iz prethodne godine) treba ih ukloniti.

Uzorak treba pravilno obilježiti potrebnim podacima o vlasniku i proizvodnoj površini:

– Ime i prezime
– OIB
– Kontakt telefon
– Adresa
– Katastarska općina
– Katastarska čestica (ARKOD ID)
– Veličina parcele
– Dubina uzimanja uzorka

Za gnojidbenu preporuku potrebno je navesti još slijedeće: predusjev, planirani usjev, očekivani prinos, podaci o agrotehnici itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije