VIDEO Međimursko čudo: Zašto njima uspijeva što drugi mogu samo sanjati?

Iako najmanji, oni su najuspješniji. Za njih rijetko čujemo. Otamo nema informacija o skandalima, jadu, neimaštini, nezaposlenima, prosvjedima. Čini se da Međimurci malo što stižu jer – puno rade

Svaki drugi prozor koji siđe s trake ove čakovečke tvornice – ode u izvoz! Proizvode stolariju visoke kvalitete, od domaćeg drva.

“Ukupno 245 zaposlenih imamo u grupi, stvarno su vrlo kvalitetni radnici, visokih razina kulta rada, odgovorni”, kazala je Nikolina Babić, direktorica Pana d.o.o.

Svaki drugi radnik u Međimurskoj županiji zaposlen je u prerađivačkoj industriji. Nezaposlenost je svega 10 posto! Izvoz veći od uvoza, ali postoji jedan problem – plaće su male. 20 posto manje od prosjeka – upozorila je i predsjednica.

“Što znači da je kretanje opet u područje onih industrija i djelatnosti koje nose karijere i poslove više dodane vrijednosti svakako jedan od ciljeva”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

Ciljeva koje su u ovom čakovečkom uredu već ostvarili. Jer njihove informatičke sustave za odnose s klijentima koriste farmaceutski divovi.

“Cirka 95 posto našeg udio je u izvoz, osim u Hrvatskoj, radimo u svim zemljama regije, ali isto tako još u nekih 30tak zemalja u Europi, Aziji, Americi”, poručio je Damir Šafarić, osnivač i direktor Media-Softa.

Mlade IT tvrtke, start upovi – rastu i u staroj vojarni – sada prostoru Veleučilišta, ali i inkubatora, odnosno Tehnološko-inovacijskog centra.

“Trenutno imamo u inkubaciji 24 firme, to su pretežno it firme, koje posluju manje od 5 godina, imamo nekoliko malo iskusnijih, zapošljavaju visokoobrazovane, uglavnom rade na razvoju svojih proizvoda i usluga”, kazao nam je Ivan Plačko, direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje.

Nikola je pokrenuo tvrtku za digitalni marketing, produkciju, izradu internetskih stranica. I zaposlio šestero ljudi.

“Inkubator služi da se mlade firme afirmiraju – a TIC upravo to i nudi, nudi savršene uvjete po malim cijenama, što je mladim firmama najbitnije”, dodaje Nikola Budiša, osnivač i vlasnik LM komunikacije.

Petra je pak obiteljsku tvrtku koja se bavila elektroinstalacijama pretvorila u moderni start up. Njihovi softweri upravljaju kino dvoranama, pametnim kućama. Napravili su i aplikaciju za punionice električnih automobila.

“Smjer računarstvo, njih dvoje, dvoje injženjera održivog razvoja, dvoje strojara koji ujedno projektiraju i puštaju u pogon, imamo zaposlene također i električare”, kazala je Petra Mesarić, vlasnica tvrtke Smart Way.

Plaće su veće nego međimurski prosjek od oko 4000 kuna. I taj bi se prosjek mogao povećati, jer u inkubatoru je sve tješnje.

U RTL-u Danas o uspjehu njegove županije koja je primjer ostatku Hrvatske razgovarali smo i sa županom Matijom Posavcem, a razgovor s njime možete pogledati u videoprilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije