Ravnateljica ŽUC-a Ljerka Cividini: Sve je spremno za novu zimsku sezonu

U Županijskoj upravi za ceste Međimurske županije održan je radni sastanak oko organizacije i izvođenja radova u zimskoj službi, s Policijskom upravom međimurskom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture – Inspektorom za ceste, Hrvatskim cestama, jedinicama lokalne uprave i samouprave i ostalim javnim ustanovama na području djelovanja Županijske uprave za ceste Međimurske županije u cilju što kvalitetnije suradnje u vrijeme izvođenja radova na održavanju cesta u zimskim uvjetima.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije, kazala je Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije, gospodari sa ukupno 201,7 km županijskih cesta i 247,4 km lokalnih cesta, kako u ljetnim tako i u zimskim uvjetima. Održavanje svih cesta povjereno je ugovorom između ŽUC-a i zajedničkog ponuditelja TEGRA d.d. Čakovec i Pavlic-asfalt-beton Goričan (partner u udjelu od 50%).



TEGRA i Pavlic-asfalt-beton imaju u zimskim uvjetima svaki po jedno stalno mjesto pripravnosti (Čakovec i Goričan) koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi te obavljanje poslova za zimsko održavanje cesta, uskladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme. U mjestima pripravnosti deponirana je skladišna sol, a također raspolažu sa 3 silosa za sol i to u Cirkovljanu, Vrhovljanu i Gornjem Mihaljevcu.

Kada je riječ o procjeni stanja i potrebne količine materijala za zimu 2016/17., ravnateljica ŽUC-a ističe kako se ona kreće u sljedećom iznosima: sol iz silosa 1200 tona, industrijska sol 300 tona, kameno posipalo 10 m3 ,dodatni prometni znakovi 76 komada, snjegobrani 500 metara, signalno koplje 1055 komada i hladni asfalt (grambit) 5 tona.

Održavanje ceste u zimskim uvjetima vrši se prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta održavaju se prema unaprijed određenim razinama prednosti i služnosti.

Za svaku stalnu i povremenu zimsku bazu izrađen je tabelarni pregled cesta koje se održavaju iz tog mjesta pripravnosti dok se stupnjevi određuju na temelju meteorološke prognoze.

Treba spomenuti, kazala je Cicividini, kako bez obzira na Pravilnik koji predviđa 15 centimetara snijega na kolniku i nemogućnost čišćenje u vremenu 20 sati navečer i pet sati ujutro, u Međimurju će zimska služba funkcionirati iznad tih, pravilnikom propisanih standarda, odnosno izlazi se na čišćenje prometnica već pri visini snijega od 5 centimetara.

Sporazumom između Grada Čakovca i ŽUC-a Međimurske županije napravljena je zamjena pojedinih manjih dijelova cesta na graničnim područjima u svrhu kvalitetnijeg održavanjaodnosno optimalne iskoristivosti mehanizacije (minimalnog praznog hoda).

Isto tako, dežurne odgovorne tehničke osobe i djelatnici u dežurstvu dužni su za vrijeme svog rada pratiti vremenske prilike i oscilacije temperature zraka, te pravovremeno organizirati obilazak cesta, a naročito kritična mjesta kao što su mostovi, nadvožnjaci, opasni zavoji, usponi i dionice cesta u usjecima i šumovitim predjelima.

Obilazak spomenutih lokacija obavezan je kad temperatura zraka oscilira oko nule. Ukoliko dođe do promjena na kolniku i početka stvaranja poledice dužni su intervenirati odmah na licu mjesta ili pozvati i uputiti vozila s posipačem na intervenciju.

Predvidivi trošak Zimske službe planiran je na osnovu stupnjeva pripravnosti, mehanizacije radne snage te materijala koji se koristi u zimskoj službi, prema iskustvu iz prethodnih godina i godišnjem planu, a iznosi 3.000.000 kuna.

Za pretpostaviti je, kažu u ŽUC-u, kako će planirana organizacija i količine posipala biti dovoljna za kvalitetno obavljanje zadataka u zimskoj službi 2016/2017.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije