Vinarija Štampar: Nova vina zriju u novim hrastovim bačvama

Tijekom ovogodišnje berbe grožđa David Štampar, prvi čovjek obiteljskog ‘Vinogradarstva i vinarstva Štampar’ iz Svetog Urbana, najavljivao je novosti u stvaranju vina kojima je cilj potrošačima pružiti još bolju kakvoću vina, premda je dosadašnja u samom vrhu.

Sada kada smo u radosnom tjednu svetog Martina biskupa, koji će mošt promovirati u vinsku kapljicu koja je uistinu lijek i melem u svakom trenutku, David nam otkriva o čemu je riječ.

– Ove godine smo najbolje ili najkvalitetnije bobice Chardonaya ‘zarobili’ u nove 500 litarske hrastove bačve, odnosno međimurske lagve. Tako ćemo dobiti Chardonay sur lie vino najveće kvalitete koje će piti naši kupci, prijatelji i poslovni ljudi.

Sur lie ili njega na kvascu je tehnologija ili postupak koji vinu daje bogatu aromu, zaokruženi i puni okus te harmonični odnos alkohola i kiselina. Kako bi smo svima koji dođu u naš podrum omogućili da vide čitav postupak, nabavili smo bačvu sa staklenom prednjom stranom, tako da se jasno vidi što se zbiva s moštem, odnosno mladim vinom.

Vidi se kako se talog spušta kroz vino, pak se uz lagano miješanje ponovno diže, pak opet spušta i tako više puta, opisuje novosti u podrumu i postupak u novim hrastovim bačvama. Postupak će se odvijati 6 mjeseci, nakon čega će se vino pretočiti, dozoriti i onda poslati na tržište. Potrajati će to godinu dana, ali onda će grla uistinu uživati u čarobnim.

To pak ne znači kako potrošači Štamparovih vina neće imati što popiti. Naprotiv, nikada bolji i nikad kvalitetniji pušipel, pinot sivi, rizling rajnski, graševina, muškat, cabernet chardonay, pjenušavci i kultni POL-POL su na raspolaganju.

Ovih dana Štamparova vina imat će veliku promociju u Zagrebu, gdje će žitelji, posjetitelji i turisti hrvatske prijestolnice moći u svojoj punosti uživati u vinima sazrelim u podrumu najboljeg hrvatskog vinogorja-Štrigovskog vinogorja. Vinogorja koje se budi uz zvona s crkve Marije Magdalene i liježe nakon uživanja u Štamparovoj dobroj kapljici.

Martinje nikako ne smije proći bez vina ?Štampar’ i stoga pohitite u njihov podrum i nabavite litru-dvije ili više za svetkovinu mladih vina, za svoja grla i zaštitu najomiljenijeg biskupa u Hrvata!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije