FOTO: Prvih pola stoljeća Hotela Park – simbola grada Čakovca

U utorak, 8. studenog u večernjim satima je nazočnost počasne straže čakovečke Zrinske garde na ulazu u Hotel Park Čakovec dalo se naslutiti da se ovdje događa nešto važno, veliko.

To važno i veliko je bila svečanost obilježavanja ‘prvih’ 50 godina ove ugostiteljsko turističke ustanove koja je kroz sve te godine bila perjanica Čakovca i dugo vremena perjanica međimurske turističke ponude. Stoga i ne čudi što su na rođendan hotela došli gotovo svi oni koji su vezani uz njegovo odrastanje, uz njegovo jučer, danas, sutra.

Hotel je od nekada bio duša grada. Međutim 50 godina jubileja nije samo važno za grad Čakovec, važno je za Međimursku županiju i ne toliko u gospodarskom smislu, koliko u turističkom. Mi smo jedna od najbrže rastućih županija u RH kada govorimo u turizmu.

No, on je još uvijek za tranzitni turizam, za boravak gostiju koji su ovdje najduže 2-3 dana i u nastojanju da se to promijeni mi tražimo nove smještajne kapacitete, one kvalitetne koji su Čakovcu nedostajali. Između inog, jednom investicijom u Hotelu Park, jednim poljepšanjem, obnovljenim sobama što će gostima pružiti jedan kvalitetan odmor u gradu Zrinskih, a važno je to i za ukupnu turističku ponudu cijele županije – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

– Svojim odazivom činite čast i veselje domaćinu koji obljetnicu rada ovih dana dijeli sa širokom javnošću priređujući različite programe. Želja je da okupljanjem u ovom sastavu u prvi plan budu stavljene najvažnije odrednice nastajanja, rada i budućnosti Hotela Park. U vrijeme dok neki od nas još nisu ni rođeni, 1966e – dio vas – ovdje prisutnih – imao je priliku pratiti tijek izgradnje Hotela Park – ili vijesti o tome.

Ideja o potrebi izgradnje hotela, tada je vođena činjenicom da je broj turističkih noćenja u Međimurju općenito rastao, a potvrđena je odlukom Skupštine općine Čakovec u siječnju 1966. Svečanost otvorenja ostala je zapamćena po ispraćaju te godine i dočeku Nove. Hotel je svoju djelatnost obavljao pod okriljem Ugostiteljsko – turističkog poduzeća ‘Park’, a danas njime vlasnički upravlja tvrtka ‘Bioinstitut’ Čakovec – istaknula je čakovečka novinarka Aleksandra Ličanin.

– Kroz te godine mijenjale su se njegove upravljačke strukture pa danas njima upravlja čakovečki Bioinstitut u čije se ime nazočnima obratio njegov direktor dr.sc. Saša Legen koji je rekao kako za posljednjih 20 godina poslovanja hotela nešto zna, ali za prvih 30 je saznao iz priča, puno dobrih stvari onih kojima je hotel svjedočio te izrazio ponos što je on i dalje svjetla točka u srcu Čakovca te obećao da će hotel dobiti prepoznatljivost kakvu ima i sam ‘Bioinstitut’.

Poslovanje je danas izazov koji pored toga što iziskuje znanja i iskustva, traži i brzu prilagodbu, raspolaganje vještinama, traganje za novitetima. Ti procesi nikada ne prestaju.

Kako oni izgledaju iz perspektive Hotela Park čuli smo iz riječi sadašnjeg direktora Davora Lovrenčića. Istaknuo je ponos što ga je zapala smjena uz ovakav jubilej jer je Hotel Park dio povijesti ovoga grada. Govoreći o ulaganju i izgledu hotela danas on je istaknuo:

– Zvjezdice se čitaju iz knjiga dojmova, ali i ove prave ćemo zaraditi. Projekt rekonstrukcije je spreman za predaju na natječaj EU fondove. Planiranom investicijom, u prvoj fazi, obuhvatit ćemo star smještajni dio, restoran, recepciju te ulaz u hotel.

Glavni fokus rekonstrukcije je 26 soba visoke poslovne klase, a realizacija se očekuje u slijedećoj godini. Vrativši se na povod proslave spomenuo je izložbu sastavljenu od posuđenih foto materijala od sugrađana i gostiju kako bi se njome barem djelićem dotaknuli povijesti hotela. Ova izložba, po njegovim riječima, hvata dio sadašnjosti i budućnost. Izrazio je žaljenje što nisu mogli pozvati sve na ovo svečano obilježavanje jubileja.

Trenutak je iskorišten da se šestorici djelatnika koji su bili vjerni i predani hotelu više od 25 godina, uruče zahvalnice. Primili su ih: Goradana Carević, Roberta Kovačić, Arsen Hanžeković, Božo Baranić, Laura Fučko i Davor Pokrivač. Po predaji zahvalnica održao je zdravicu riječima: – Odradili smo prvih 50 godina. Spremni smo za još barem toliko, za vrijeme pred nama!

Pročelnik ureda za društvene djelatnosti grada Čakovca David Vugrinec je bio taj koji je u ime Grada hotelu uputio čestitke uz jubilej istovremeno opravdavši izostanak čelnih ljudi Grada. U svojoj čestitki je naglasio kako je hotel bio i ostat će simbol grada.

U kulturnom dijelu svečanosti vidjeli smo mladu violinisticu Anu Labazan-Brajša, pjevale su nam članice Ženske vokalne skupine KUD-a Veseli Međimurci, a potrebnu dozu humora pod krov hotela donio je Dimnjačar u liku Ljubomira Kerekeša, a kada je postao ‘ozbiljan’ hotelu je zaželio još mnogo takvih sretnih i uspješnih godina dodavši kako je dimnjačarsku odoru za ovu prigodu obukao 1.209 puta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije