Prvi u svijetu: Čakovečka tvrtka izradila samohodni željeznički vagon

Prvi u svijetu: Čakovečka tvrtka izradila samohodni željeznički vagon

Težak je 37,34 tone, nosivost mu je 52,66 tona, maksimalna brzina 100 kilometara na sat, bez obzira je li natovaren ili prazan. Ima četiri osovine, dug je preko 15 metara, utovarna duljina mu je 11,2 metara, a širina 2,72.

>>> ARCA 2016: Grand Prix jedinstvenoj inovaciji iz Čakovca

To je “SELF PROP RAIL”, samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta iz serije Eams-z, proizvod domaće pameti koji bi željeznicama diljem svijeta mogao donijeti velike uštede prilikom rekonstrukcije i izgradnje željezničke infrastrukture.

Nakon Berlina, Istanbula i Niša, čakovečka tvrtka Radionica željezničkih vozila, u vlasništvu HŽ-a, predstavila je svoju novu inovaciju i na međunarodnom sajmu ARCA u Zagrebu, gdje je za samohodni vagon osvojila i glavnu nagradu.

Vagon bi se mogao koristiti i tijekom rekonstrukcije i izgradnje pruge Dugo Selo – Križevci, za potrebe HŽ Infrastrukture.

U čakovečkoj tvrtki pojašnjavaju da vagon ne treba lokomotivu za premještanje i pokretanje tijekom istovarnog procesa, štedi energiju, ljudske resurse i skraćuje vrijeme prijevoza i istovara. Potencijalno je tržište cijeli EU, koji je sufinancirao njegovu izradu pokrivši 900.000 eura. U izradi vagona pomagali su i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije