Svjetski dan jabuke: Tužna je jesen u međimurskim voćnjacima

Izložbom jabuka, te stručnim predavanjima koje su održale inženjerke agronomije Natalija Peter Hunjadi i Ljiljana Kocen, jučer je u Svetom Martinu na Muri obilježen ‘Svjetski dan jabuke’ u organizaciji Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, čiji je predsjednik Mladen Dobranić na početku skupa pozdravio sve sudionike, goste i prijatelje ‘kraljice voća’, koja ljetos nije obradovala međimurske voćare.

– Želja mi je održati i očuvati starinske sorte, ali i poticati plantažne nasade s novim sortama jabuka. Ovdje smo uz pomoć Općine Sveti Martin na Muri podigli voćnjak sa preko 100 voćaka starinskih sorti,a i OŠ Sveti Martin na Muri tome pridaje ogroman značaj. Ove godine jabuka nemamo, voćari su tužni, a od ulaska Hrvatske u članstvo EU i poniženi i osiromašeni, naglasio je Dobranić.

Na izložbi su pokazane starinske i nove sorte jabuka koje su izložili članovi Učeničke zadruge ‘Tinček’ iz Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Čakovečko ‘Agromeđimurje’, samostalni voćar Pero Vuković iz Jurovčaka i svetomartinska ‘Udruga voćara, vinogradara i povrćara’.

Izložbu kao i cijelu svečanost otvorio je mr.sc. Milorad Šubić i Savjetodavne poljoprivredne službe, koji je pohvalio Mladena Dobranića kao stvarnog čuvara starinskih sorti jabuka i neumornog djelatnika na održavanju događanja povodom Svjetskog dana jabuke. Šubić je naglasio kako je tužna jesen u međimurskim voćnjacima, u ‘hrvatskom Tiroalu’ i kako su ‘box palete’ prazne-bez jabuka, jer je mraz u travnju pobrao ovogodišnji prinos i voćare stavio u izuzetno teški položaj.

Spomenuo je kako na žalost niti jedan voćar se nije javio na natječaj mjera 10 za starinske sorte jabuka, kako je šteta što se poduzetnici i prerađivači ne prepoznaju kakvoću i druge vrijednost starinskih sorti jabuka, koje na žalost i danas završavaju u jarcima, travi i putevima gornjeg Međimurja gdje mraza ove godine nije bilo.

Jučerašnjem događaju nazočili su i Sandra Herman zamjenica međimurskog župana, Dijana Posavec iz Centra ‘Rudolf Steiner’, Sanja Krištofić sa suradnicima iz LAG-a, Franjo Belović i Dragutin Barlek iz Oldtimer kluba Međimurje, Vlatka Županec iz Općinske uprave, školski ravnatelj Tomislav Paljak i mnogi drugi kojima je jabuka u srcu.

Svojom izložbom slika, svečanost je uljepšao Mladen Palić, domaći slikar i umjetnik, a sve sudionike je svojim voćnim vinima i napitcima poslužio Zdravko Šafarić, voćar iz Gornjeg Koncovčaka.

Sve u svemu bila je ovo vrlo lijepa priredba koja je i mnoge raznim nezgodama i nepravdama obeshrabljene voćare vratila u ljepotu voćarstva, poglavito autohtonog hrvatskog i međimurskog i u danima kada se boje što im donose dani, tjedni i mjeseci pred njima, jer niti jedna lipa od posla kojim se bave neće stići u njihove lisnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije