Prelog: Veliki interes poduzetnika o mjerama i poticajnim programima

U Multijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus u utorak navečer okupilo se je blizu stotinjak poduzetnika gradskog područja Preloga gdje su Grad i Ministarstvo poduzetništva i obrta organizirali i predstavljanje mjera i poticajnih programa Ministarstva poduzetništva i obrta, te novih financijskih instrumenata osmišljenih i ponuđenih od strane Hamag-Bicra. O tome su govorili njihovi čelnici Darko Horvat i Vjeran Vrbanec.

U uvodu je dobrodošlicu nazočnima zaželio Ljubomir Kolarek, dr.med.vet. – Duh poduzetništva u gradu Prelogu osjeća se na svakom koraku glede toga ove mjere dolaze na pravo vrijeme i na pravu adresu – istaknuo je između ostaloga. U izjavi za medije ministar Horvat je izdvojio:

– Ove smo godine kroz 9 javnih poziva Ministarstva poduzetništva za hrvatske poduzetnike osigurali gotovo milijardu i petsto milijuna kuna bespovratnih sredstava i negdje oko milijardu i dvjesto milijuna kuna, usuđujem se reći, jeftinih kredita koje će kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo hrvatski poduzetnici moći dobiti po kamatnoj stopi od 0,5%.

Posebno je interesantan projekt ‘E-impuls’ koji za onaj najslabiji, ali najvitalniji dio hrvatskog poduzetništva za obrtnike, mikro i mala trgovačka društva osigurava bespovratne potpore na razini od 30.000 do 300.000 kuna. Obrtnici koji u svoj platnoj bilanci ne prelaze 2 do 10 milijuna eura prihoda će moći aplicirati vrlo jednostavno kroz samo jedan prijavni obrazac i tri izjave u jedan vrlo visoki javni poziv na razini RH sa 250 milijuna kuna.

Nama je želja da 2500 poduzetnika dobije prosječnu potporu na razini 150.000 kuna uđe u sustav potpornih mjera i da im na ovakav način osiguramo zaokruživanje investicije. Ovo su 2 paralelna mehanizma, jedan koji najmanjima nudi bespovratnu potporu do razine čak 85%, a na Hamagu mogu aplicirati povoljne kredite s kojima mogu zaokružiti svoju financijsku konstrukciju, dakle preostalih 15% potrebnih sredstava da bi se u 100%-tnom iznosu financirala investicija – rekao je Horvat.

Napomenuo je kako je ovo natječaj koji izlazi prvi puta na prostoru RH, nađen je kroz izvor financiranja strukturnih fondova EU i ono što je najvažnije za platnu bilancu države svih ovih milijarda i petsto milijuna kuna su bespovratne potpore koje ne stvaraju rupu u državnome proračunu, a nijedan od mikro kredita neće ući u limite državne bilance.

– I ako smo već naučili povlačiti sredstva iz strukturnih fondova EU time smo doprinijeli tome da polako s tim deficitom, odnosno modalitetom ne korištenja bespovratnih potpora u sklopu državnog proračuna smanjujemo deficit države i smanjujemo javni dug RH rekao je na kraju

Na sva pitanja poduzetnika do 16. rujna svi će dobiti odgovore do 23. rujna. Javni poziv traje do 30. rujna. Uputio je apel da međimurski poduzetnici i u što većem broju podnesu aplikacije jer će poslije toga roka one smatrati nevažećima. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamak-Bicra je istaknuo:

– E-imupls je komplimentan s financijskim instrumentima koji vodi moja institucija. Mi smo osmislili financijski instrument da razliku u zatvaranju financijske konstrukcije da pomognemo poduzetnicima da našim financijskim instrumentima nađe povoljne zajmove po kamatnoj stopi od 0,5 odnosno 1,55% da bi zamišljenu ‘priču’ mogao zatvoriti – rekao je te dodao kako se kod toga vlastiti prihodi mogu financirati vrlo povoljnim kreditima koje plasira njihova institucija posebno naglasivši:

– Mi imamo povoljne kreditne linije kojima ćemo omogućiti svakom poduzetniku da dobije ranije spomenute kredite bez troškova obrade. Istaknuo je i jamstva te je pozvao djelatnike da se obrate djelatnicima Hamag-Bicra u kontekstu dobivanja informacija po jamstvima. – Mi kao agencija ćemo jamčiti poduzetniku kod traženja kredita kod komercijalne banke i to na način da smo voljni i spremni dati jamstvo u iznosu od 80% glavnice, a što je prvoklasno jamstvo – poručio je Vrbanec.

Skupu su nazočili predstavnici HPB što je gradonačelnik prokomentirao: – Mi smo Hrvati i moramo se vratiti hrvatskim bankarskim institucijama.

Dodajmo za kraj da Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta organizira besplatnu informativnu radionicu u vezi s pozivom na dostavu projektnih prijava “E-impuls”. Radionica će se održati u srijedu, 7. rujna 2016. godine s početkom u 18 sati u dvorani Scheier u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije