Biznis iza rešetaka: Na namještaju i rakiji zaradili 1,8 milijuna kuna

Trenutačno je sedam posto zatvorenika radno angažirano izvan kaznionica. Njih 61 posto radi u kaznionicama, na pomoćno-tehničkim poslovima, a ostalih 32 posto u radionicama odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, primjerice, poljoprivrednoj, metalskoj, grafičkoj i drvno-prerađivačkoj, piše Poslovni.hr.

Zatvori su inače poput malih tvornica novca generiranog radom zatvorenika za potrebe tih ustanova, a sve više i za tržište, čime se ovom mjerom resocijalizacije prisnažuje i državnoj blagajni, iz koje se namiče 92,62 posto novca za zatvorski sustav. Prihodi od vlastite djelatnosti pritom iznose 6,16 posto, nastaju od prodaje proizvoda i robe te pruženih usluga, u čemu najefikasnije kaznionice u Lepoglavi i Valturi surađuju s nizom kompanija.

Takozvani ostali prihodi i primici od 1,22 posto najvećim dijelom su novčani poticaji poljoprivrednim radionicama u kaznionicama, ali i naplate štete od zatvorenika, sufinanciranje i refundacije troškova iz proteklih godina, pokazuju podaci Ministrstva pravosuđa.

Kaznionica Lepoglava na vrhu po zaradi

To znači da ukupno ostvareni prihodi i primici zatvorskog sustava u prvom polugodištu iznose 237,6 milijuna kuna, što čine prihodi iz državnog proračuna za financiranje redovne djelatnosti u iznosu nešto većem od 220 milijuna, za razliku od čega vlastiti prihodi od prodaje proizvoda i usluga najvećih kaznionica iznose oko 14,6 milijuna kuna, a ostali prihodi i primici 2,9 milijuna kuna.

Najviše vlastite prihode ostvarene ponajprije radom zatvorenika imaju Kaznionica u Lepoglavi – 4,5 milijuna kuna, Kaznionica u Valturi – 4,3 milijuna te Kaznionica i zatvor u Požegi s gotovo dva milijuna. Kaznionica u Glini na taj je način prihodovala 1,3 milijuna, a Kaznionica u Turopolju 664.214 i Kaznionica u Lipovici (Popovači) 479.975.

Kaznionica u Lepoglavi, uspješnija u prihodima od usluga, odnosno prodaji pića i pripremi hrane, popravcima i pranju automobila te zamjeni guma, izradi stolica i tovu svinja, tako je inkasirala 2,7 milijuna kuna. Na proizvodima ‘made iz Lepoglava’, kao što su spavaće sobe, sjedeće garniture, stolovi i stolici, različiti metalni namještaj, ali i na prodaji vlastite proizvodnje vina i rakije, zaradila je 1,8 milijuna kuna. Njezini kupci iz drvnog programa su tvrtke Dalmadom te Seda Plus iz Zagreba i Drvodjelac iz Ivanca za drvne usluge.

Tovljenje svinja

Primat Logistika iz Hrvatskog Leskovca, Jedinstvo iz Krapine i Proman iz Zagreba partneri su u metalskom programu, dok Poljoprivrednom poduzeću iz Ivanca pružaju uslugu tova svinja. Inače, ukupno rashodi cijelog sustava iznose 235,2 milijuna kuna, od čega je 75 posto trošak za zaposlene, koji iznosi 176,7 milijuna kuna, dok su 23 posto ili 55 milijuna kuna materijalni rashodi.

Prema izvršenju Državnog proračuna, stanje u srpnju, kaznena tijela utrošila su 60 posto planiranih sredstava rashoda za zaposlene, ali i 90 posto za materijal i energiju, 80 posto za usluge, 100 posto za ostale nespomenute rashode te 80 posto za ostale financijske rashode. U tom su razdoblju iz vlastitih prihoda podmirila 16 i pol milijuna troškova, od čega njaviše za materijal i energiju, to jest oko 8,5 milijuna kuna, piše Poslovni.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije