Energetska obnova kasni jer se pregovara s EU

Na listi čekanja su Učenički dom, škole u Čakovcu, Selnici, Podturnu, Šenkovcu te Dom za starije i nemoćne osobe.

U Čakovcu traje završna faza obnove posljedne stambene zgrade na području grada koja se sufinancira iz Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

– Ukupna vrijednost investicija je oko sedam milijuna kuna, a Fond zahvate sufinancira s 40 posto. Obnovljena su pročelja, krovište, podrumi i stolarija, istaknuo je gradonačelnik Stjepan Kovač.

S nestrpljenjem se očekuje novi natječaj jer je posljednji bio raspisan još prije godinu dana. Prema neslužbenim informacijama, natječaj je trebao izaći do 30. lipnja, no u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU tvrde da nema kašnjenja.

Govoreći o energetskoj obnovi kuća i zgrada, ministar Tomislav Tolušić rekao je da se obnova dosad sufinancirala do iznosa od 80 posto iz nacionalnih sredstava, a od ove godine će to biti iz EU fondova.

– Jedini je problem to što je tu razinu potpore između 50 i 55 posto. Natječaj je spreman, no u razgovorima s nekim drugim članicama EU shvatili smo da neke zemlje, Irska na primjer, imaju 100 posto potpore. Želimo ispregovarati da i Hrvatska dobije što veću potporu. Smatram da je bolje da pričekamo mjesec ili dva i pokušamo ispregovarati 80, a daj Bože, 100 posto. To je jedini razlog zašto natječaj još nije objavljen, rekao je ministar Tolušić za redovna posjeta Međimurju.

Novi natječaj očekuju i u Međimurskoj županiji koja ima spremne projekte za energetsku obnovu. Jedna od zgrada koju obnoviti je i Dom za starije i nemoćne u Čakovcu.

– S obzirom na to da je zaustavljen natječaj koji je trebao biti raspisan, stopiraju se i naši projekti, a kao razlog i argument država navodi to da kreće novi krug pregovora s Europskom komisijom, što je meni vrlo neuvjerljiv odgovor jer je to samo jedan od argumenata za poništenje svih natječaja, iskaknuo je župan Matija Posavec

Ovih dana tek potpisao je ugovor za projektnu dokumentaciju energetske obnove Učeničkog doma u Čakovcu, Ekonomske i trgovačke škole, te osnovnih školi u Selnici, Podturnu i Šenkovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije