Krajem lipnja kreće akcija suzbijanja komaraca u Čakovcu i okolnim općinama

Provedbenim planom dezinsekcije kao posebne mjere na području Grada Čakovca za 2016. utvrđeni su izvoditelji preventivne dezinsekcije, vrste biocida te prostorni raspored i rokovi obavljanja poslova u programu mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Čakovca pripadajućih mjesnih odbora i Općina Pribislavec, Strahoninec, Šenkovec i Nedelišće.

U Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca tako ističu da se u suzbijanje komaraca na području grada i navedenih općina u koordinaciji s tvrtkom BIOINSTITUT d.o.o. ČAKOVEC Služba DDD, kreće 27.lipnja, a potrajat će do 1. rujna 2016. god. Tretiranje će se najvećim djelom obavljati ujutro od 5 do 7 sati i poslijepodne od 19 do 21 sat. Koristit će se preparat Aqua – K othrin, i to metodom hladnog zamagljivanja.

Za suzbijanje komaraca na navedenim područjima koriste se samo insekticidi, odnosno larvicidna i adulticidna sredstva koja su propisno registrirana i dopuštena za primjenu u Republici Hrvatskoj, preporučeni od WHO, a to su Larvicidi.

Biološki larvicid – VECTOBAC WDG – namijenjen za suzbijanje ličinki komaraca tretiranjem sa zemlje ili iz zraka. Formuliran je u obliku vodotopivih granula, a primjenjuje se kao vodena otopina ili kao ledene granule. Najbolje djeluje na ličinke od prvog do trećeg stadija, a u mnogim slučajevima i na ličinke četvrtog stadija. Za suzbijanje kasnijih razvojnih stadija ličinki potrebno je koristiti veće doze larvicida. Djeluje probavno, progutani kristali endotoksina aktiviraju se u alkalnom mediju probavila.

Aktivirani endotoksin uzrokuje lezije na stijenkama probavnog sustava sto dovodi do paralize i uginuća ličinke nakon 4 do 8 sati. Doze primjene ovog larvicida koji ne spada ni u jednu skupinu otrovnosti ovise i o stupnju organskog onečišćenja vode.

Isto tako tijekom hladnog zamagljivanja koristit će se i Adulticidi. AQUA K-OTHRINE – formuliran kao tekuća koncentrirana emulzija u vodi, a prema sadržaju i vrsti djelatne tvari svrstan je u III. skupinu otrova. Namijenjen za suzbijanje širokog spektra letećih insekata u urbanim i ruralnim sredinama. Sadrži biorazgradive piretroide.

Prikladan je za UVL primjenu, kao otapalo se koristi voda, a posebna patentirana tehnologija sprečava evaporaciju vode s kapljica aerosola. Ekološki je prihvatljiv, nema mirisa, nema rizika od vatre, ne ostavlja mrlje i ostatke. Lako je razgradiv u okolišu, a niske doze primjene pridonose smanjenju kontaminacije okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije