Kamere u gradovima: Veliki brat nakon Čakovca i u Varaždinu

– Ma što bi mi smetale kamere! Lopov nisam, a nemam ni ljubavnicu pa da se bojim da me netko ne snimi s njom – smijao se jučer prolaznik koji je u Ulici Alojzija Stepinca u Varaždinu promatrao predstavljanje projekta videonadzora javnih površina.

Snimke gleda policija

Grad je posatvio prvih sedam kamera na šest lokacija i za videonadzor izdvojio 330.000 tiusća kuna. Gradonačelnik Goran Habuš napominje da su kamere dio najavljenih mjera za podizanje razine sigurnosti građana i imovine, pa su u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Vijećem za prevenciju kriminaliteta kupili opremu koja će se koristiti za potrebe komunalnog i prometnog redarstva te prevenciju kaznenih djela i prekršaja.

No, koristit će se i u turističke svrhe, na primjer za održavanja manifestacije kao što je Špancirfest. – Ovo je tek prva faza projekta videonadzora javnih površina u gradu. U planu je postavljanje još većeg broja kamera na još više lokacija – najavio je Habuš. Kamere su postavljene na Trgu kralja Tomislava i Trgu slobode, kod palača Herzer i Sermage te u ulicama Silvija Strahimira Kranjčevića i Alojzija Stepinca.

Dio građana komentirao je da ih kamere podsjećaju na ‘Big brother’, no nemaju ništa protiv snimanja. U policiji se nadaju da će kamere visoke rezolucije smanjiti broj krađa, posebno bicikala, spriječiti vozače da nepropisno prakiraju, a vandale odgovoriti od noćnih divljanja. Snimke gledaju djelatnici PU varaždinske i arhiviraju ih, a one nepotrebne brišu. Mogu se upotrebljavati i kao dokazni materijal u sudskim postupcima. Poklopilo se da su u Varaždinu i okolnim naseljima baš u utorak proradile i kamere uz ceste koje kontroliraju promet.

U Čakovcu od 2008.

Počele su snimati u Ulici Braće Radić i Zgrebačkoj ulici u Vraždinu, u Hrašćici, Trnovcu i Turčinu. Osim brzine, policija kamerama nadzire i jesu li putnici vezani sigurnosnim pojasevima te drže li vozači mobitele u rukama dok voze.

Inače, u Čakovcu je videonadzor, prvi u Hrvatskoj, uveden još 2008. godine, kad je nabavljen i kombi s četiri kamere i nadzornom centralom za mobilne videonadzore. U čakovečkoj pješačkoj zoni postavljeno je sedam kamera i uvedena je WLAN mreža koja osigurava visoku brzinu prijenosa podataka. U Gradu Čakovcu kažu da se građani osjećaju sigurnijima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije