Evo kako pokrenuti OPG i ostvariti poljoprivredne ‘poticaje’

Ovu srijedu 24. svibnja 2016. udruge LAG ‘Međimurski doli i bregi’ i udruga Zora organizirale su zanimljivo predavanje Kako pokrenuti OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) i ostvariti poljoprivredne “poticaje” koje je održano u dvorani MESAP-a u Nedelišću.

Istraživanje “Moje mjesto u zajednici” u sklopu istoimenog projekta koje je udruga Zora nedavno provela na području Međimurske županije, definirano je koje su prioritetne potrebe naših stanovnika/ca; kao prioritetnu potreba broj 1. pokazala se Poticanje zaposlenosti i gospodarstva, gdje su se kao izuzetno važnima pokazale (1) zaštita radničkih prava, (2) poticanje razvoja samozapošljavanja, malog poduzetništva, obiteljskih tvrtki, OPG-ova i zadruga, te (3) edukacija i pomoć kod traženja zaposlenja.

Vedrana Horvat je ispred Lokalne akcijske grupe (LAG) Međimurski doli i bregi pozdravila sve sudionike i predstavila predavače. Predstavnice Savjetodavne službe Ljiljana Kocen, dipl. ing. agr. i Natalija Peter-Hunjadi, dipl. ing.agr., informirale su prisutne o mogućnostima otvaranja OPG-a, dokumentaciji koju je potrebno priložiti, mogućim ririzima u poljoprivredi kao i o dobrom planiranju poljoprivredne proizvodnje koje je preduvjet uspješnog poslovnja.

Zajedno prolazeći kroz prezentaciju predstavljeni su uvjeti za ostvarivanje izravnih potpora (poticaja) u biljnoj proizvodnji , stočarstvu, potpore za mlade poljoprivrednike, zeleni poticaji etc… Kroz pitanja sudionika predavačice su objasnile nejasnoće vezane uz prijavu, ucrtavanje i imenovanje poljoprivrednog imanja u ARKOD sustav; upis polojoprivredne djelatnosti u Upisnik PG-a; konkurentnost na tržistu, te razvoj situacije na državnoj i europskoj razini vezan uz poticajne i razvojne programe u poljoprivredi i stočarstvu.

Kod planiranja otvaranja OPG-a planiranje poljoprivredne proizvodnje je preduvijet uspjeha, pa je uz osiguranje zemljišta, radne snage i kapitala važno odgovoriti si na pitanja što proizvoditi i za koga proizvoditi , te kako ćemo proizvedene poljoproivredne proizvode prodavatii po kojoj cijeni.

Poznavanje zakonske regulative vrlo je važno, pa vam predlažemo da pročitate Zakon o poljoprivredi (NN149/09; 120/12) i Pravilnik o Upisu u upisnik PG-a ( NN76/11, 42/13). Za pomoć kod poslovnog odlučivanja na raspolaganju vam je Savjetodavna služba i njeni zaposlenici http://www.savjetodavna.hr/ http://www.savjetodavna.hr/adresar/9/medimurska-zupanija/.

Provedbu ,administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvojuhttp://www.apprrr.hr/.

Osim upisa u upisnik poljoprivrednog gospodarstva, postoje i drugi upisnici (Upisnik trgovaca voćem i povrćem, Fitosanitarni upisnik, Vinogradarski Registar , Upisnik ekoloških proizvođača – eko proizvođači te Upisnik dopunskih djelatnosti na OPG-u u koje se poljoprivrednici trebaju upisati ovisno o tome kojom se poljoprivrednom proizvodnjom planiraju baviti.

Što se tiče potpora u poljoprivredi nekoliko je mogućnosti financiranja: iz državnog proračuna i iz EU fondova financiraju se izravna plaćanja u poljoprivredi, a neka sufinanciranja su ostvaruju iz proračuna Međimurske županije. Za potpune informacije (s obzirom da) preporučamo vam da se javite Savjetodavnoj službi u Čakovcu; na Info točke za ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije REDEA.

Informiranje o Programu ruralnog razvoja RH ostvaruje se na Infotočkama: u Čakovcu od pon do čet od 7:30 do 16:00 sati, petkom od 7:30 do 13:30; utorkom u Prelogu, Glavna 35, u zgradi Grada Preloga od 10:00 do 16:00 sati, a četvrtkom u Murskom Središću, Frankopanska 8, u dvorištu DVD-a od 12:00 do 18:00 sati). Ukoliko se želite prijaviti za dobivanje poticaja morate biti aktivni poljoprivrednici Baviti se poljoprivrednom djelatnošću te koristiti najmanje 1 ha poljoprivrednog zemljišta

Prava na plaćanja dodjeljena su na temelju predanog zahtjeva za izravna plaćanja u 2015.

Prava iz nacionalne rezerve dodjeljuju se:

– novim poljoprivrednicima (poljoprivrednici koji prije 2013. nisu obavljali poljoprivrednu djelatnost u svoje ime niti upravljali pravnom osobom koja obavlja poljoprivrednu djelatnost)

– mladim poljoprivrednicima (do 40.god. 2015.g. i nositelj PG-a zadnjih 5 godina)

– korisnicima državnog poljoprivrednog zemljišta i korisnicima na područjima posebne državne skrbi.

Postoji program za male poljoprivrednike. Za više informacija pozivamo vas da se informirate na web stranici Savjetodavne službe http://www.savjetodavna.hr/.

Nikola Švenda je ispred udruge Zora predstavio rezultate istraživanja “Moje mjesto u zajednici” koji su se odnosili na gospodarstvo, samozapošljavanje, otvaranje OPG-ova isl. Budući da je Međimurska županija veliki poljoprivredni potencijal, posebice za ekološku poljoprivredu, otvaranje i djelovanje OPG-a isto tako pruža i mogućnost samozapošljavanja i stvaranje radnih mjesta.

Svi sudionicima podijeljena je brošura “Moje mjesto u zajednici” koja objedinjuje sva mjesta i kontakte istih na kojima se građani/ke mogu javiti ukoliko imaju problem, prigovor ili prijedlog vezan uz zdravstvo, gospodarstvo, inspekcije, komunalnu djelatnost, socijalna pitanja i slično na području Međimurske županije, ali i nacionalno. Brošuru možete pročitati i preuzeti klikom ovdje.

LAG Međimurski doli i bregi je udruga koja povezuje interese i razvojne inicijative svojih članova (iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora) i okoline u kojoj djeluje s ciljem promicanja održivog ruralnog razvoja i podizanja kvalitete života na području LAG-a, koristeći sredstva iz EU fondova i drugih donatora. Ukoliko ste osnovali OPG i želite se povezati, sudjelovati na sajmovima ili sudjelovati na edukacijama, možete se učlaniti u LAG. Više informacija pronađite ovdje.

Projekt “Moje mjesto u zajednici” je podržan od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije. Ugovor je potpisan sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a projekt je odobren na natječaju “Demokratizacija i ljudska prava”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije